Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-575

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 16 december 2010

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Asielzoekers - Opvang in hotels - Controle - Follow-up en begeleiding

politiek asiel
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
sociale voorzieningen
hotelindustrie
asielzoeker

Chronologie

16/12/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-575 d.d. 16 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Al meer dan twee jaar heerst er een opvangcrisis in België. In juni 2009 zag de regering zich genoodzaakt asielzoekers in goedkope hotels onder te brengen. Dat was bedoeld als tijdelijke maatregel. Anderhalf jaar later logeren er nog altijd 1200 asielzoekers in verschillende hotels. Dat verblijf blijkt, in tegenstelling tot de heersende perceptie, helemaal geen pleziertje te zijn. Deze mensen verblijven daar zonder enige begeleiding, zonder medische hulp of fatsoenlijke maaltijden. Bovendien wordt hun asielprocedure bevroren zodat ze geen enkel uitzicht hebben op een toekomst.

In november 2010 las ik daarenboven in het weekblad Knack (nr. 46) dat sommige hoteleigenaars zich gedragen als malafide huisjesmelkers, met wraakroepende toestanden als gevolg. Men sprak over ontruimde gewone kamers om ze vol te stouwen met stapelbedden, over bouwvalige achterhuizen die plots opgewaardeerd werden tot hotelkamers en over afschuwelijk onwaardige sanitaire installaties. Het is onbegrijpelijk dat de overheid zulke toestanden financiert.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de staatssecretaris mij het volgende meedelen met betrekking tot de asielzoekers in hotels?

a) hoeveel asielzoekers logeren momenteel in hotels?

b) hoeveel wonen er in hotels sinds de invoering van de maatregel?

c) wat is het verloop in dit kader?

Hoeveel mensen logeerden er gemiddeld per maand in een hotel? Zijn er sinds de opstart van dit initiatief evoluties te merken in de aantallen? Kan hij die duiden?

2) Kan hij mij een actueel overzicht bezorgen van de hotels (met het aantal plaatsen) die in dit systeem meedraaien? Door wie en op basis van welke criteria worden die hotels geselecteerd? Gaat Fedasil zelf op zoek naar hotels of melden die zich zelf aan? Hoe, door wie en met welke frequentie worden die hotels bezocht en gecontroleerd? Zijn er sinds de opstart van dit initiatief overeenkomsten met hotels opgezegd? Over welke hotels gaat het hier en wat waren de redenen daarvoor?

3) Is de staatssecretaris op de hoogte van de problematiek die in het weekblad Knack werd aangekaart? Welke afspraken worden met de hotels gemaakt met betrekking tot de opvang van de asielzoekers? Zijn er bijvoorbeeld maximumvereisten voor het aantal personen op een kamer en voor het aantal personen per sanitaire voorziening? Worden de hotels regelmatig gecontroleerd door de inspectiediensten van Fedasil? Wie is er verantwoordelijk voor die inspecties en over welke middelen beschikt de inspectiedienst? Is de staatssecretaris al opgetreden tegen malafide hoeleigenaars? Zo neen, is hij van plan om dit alsnog te doen?

4) Welke vergoedingen worden aan deze hotels toegekend? Zijn ze voor alle hotels identiek? Kan de staatssecretaris geld terugvorderen van de hotels die hun afspraken niet nakomen? Wat is het totale budget voor de hotelopvang voor het jaar 2010? Wat is het verschil in kostprijs tussen het plaatsen van een asielzoeker in de reguliere opvang en een plaatsing in een hotel?

5) Hoe staat het met de verzorging en de begeleiding van deze asielzoekers? Krijgen deze mensen effectief geen enkele verzorging en begeleiding? Zo neen, kan hij mij informeren over de omvang en frequentie van deze begeleiding en verzorging? Zo ja, zal hij initiatieven nemen om dit euvel te verhelpen?

6) Hoe staat het met de opvang van de onbegeleide minderjarigen in deze hotels? Over hoeveel personen gaat het hier momenteel en over hoeveel personen sinds de maatregel van kracht werd? Kan de staatssecretaris mij een overzicht bezorgen van de evolutie van het aantal onbegeleide minderjarigen op hotel sinds het begin van deze maatregel? In welke mate krijgen deze jongeren begeleiding? Gaan deze jongeren naar school en krijgen ze de noodzakelijke pedagogische, sociale en medische begeleiding?

7) Asielzoekers die zes maanden na hun aanvraag nog geen beslissing hebben gekregen van het commisariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen kunnen sedert 12 januari 2010 werken met een arbeidskaart C totdat een beslissing wordt betekend door de commissaris-generaal, of, in geval van beroep, totdat een beslissing wordt betekend door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Om een arbeidskaart C te kunnen krijgen, moet men wel zijn verblijfplaats kunnen opgeven. Veel gemeenten waar asielzoekers in de hotelopvang verblijven, weigeren die personen echter in het wachtregister in te schrijven met als verblijfplaats het hotel waar ze materiële opvang genieten. Dat is een fundamentele schending van de rechten van asielzoekers. Is de staatssecretaris op de hoogte van deze problematiek? Heeft hij hieromtrent al overleg gehad met andere bevoegde instanties en overheden? Welke stappen zal hij (samen met zijn bevoegde collega's) ondernemen om dit probleem te verhelpen?

8) Eind 2009 kondigde de staatssecretaris aan dat hij de hotelopvang in de loop van 2010 sterk zou afbouwen. Dat is echter niet gebeurd. Wanneer denkt hij hier daadwerkelijk mee te beginnen? Wanneer verwacht hij dat de hotelopvang helemaal ten einde zal zijn?