Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5496

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 6 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Adellijke titels - Toekenning - Adviescommissie voor de adellijke gunsten

hogere klasse

Chronologie

6/2/2012Verzending vraag
16/4/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5496 d.d. 6 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België kan een persoon wegens bepaalde verdiensten een adellijke titel verwerven. De verlening van een adellijke titel of de opname in de adel gebeurt volgens welbepaalde regels. In de FOD Buitenlandse Zaken bestaat een "Adviescommissie voor de adellijke gunsten" die bestaat uit een twaalftal onafhankelijke leden.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse regering onlangs beslist om Sir Fred Goodwin zijn titel te ontnemen. Goodwin maakte van de Royal Bank of Scotland een van de grootste banken ter wereld en werd in 2004 tot ridder geslagen vanwege zijn verdiensten voor het bankwezen. Vier jaar later ging het mis met de overname van ABN Amro en de uitbraak van de kredietcrisis. Volgens de Britse regering heeft Goodwin het predicaat in diskrediet gebracht.

Hierover de volgende vragen:

1) Bestaat in België de mogelijkheid om iemand zijn adellijke titel te ontnemen? Wat zijn daarbij de voorwaarden? Geldt dit voor alle adellijke titels, ongeacht rang en erfelijkheid?

2) Is het de afgelopen tien jaar voorgekomen dat iemand zijn adellijke titel verloor? Zo ja, wat waren daarvoor de redenen?

3) Kan de minister mij een lijst bezorgen van de mensen die de jongste tien jaar in de adel zijn verheven? Zijn hierbij ook erfelijke titels verleend? Zo ja, aan wie en tot welke graad in het nageslacht?

4) Meent de minister dat er onder onze (nieuwbakken) adel ook titularissen zitten die het predicaat in diskrediet brachten of brengen? Wordt overwogen die mensen hun titels te ontnemen?

Antwoord ontvangen op 16 april 2012 :

1) In België kan enkel de rechterlijke macht bij strafrechtelijke veroordelingen de afzetting, de ontzetting of het verbod van het recht om een adellijke titel te voeren uitspreken. Dit gebeurt bij veroordelingen tot criminele straffen die vallen onder de toepassing van de artikelen 19 en 31 van het Strafwetboek. Zodra het arrest waarbij de afzetting wordt bevolen, onherroepelijk is geworden, houdt de veroordeelde op tot de Belgische adel te behoren en verliest hij zijn adellijke titel. Het betreft alle adellijke titels.

2) Er is ons daarover niets bekend, maar het zou kunnen wanneer tegen iemand van adel een strafrechtelijke veroordeling zou zijn uitgesproken die valt onder de toepassing van artikel 19 of 31 van het Strafwetboek.

3) Hiervoor wordt verwezen naar de publicatie van P. De Win (red.), Adelbrieven verleend door Z.M. Albert II, Koning der Belgen 1993-2008 / Lettres Patentes de Noblesse octroyées par S.M. Albert II, Roi des Belges 1993-2008, 2 delen, Lannoo-Racine, Tielt, 2001-2010. Daarin zijn alle personen opgenomen die een adellijke gunst hebben gekregen in de periode 1993-2008 en die hun adelbrief hebben gelicht (noodzakelijke voorwaarde opdat de gunst van kracht wordt). Bij ieder wordt de verleende gunst expliciet vermeld alsook de datum van de adelbrief. Voor de periode 2009-2011 is er nog geen publicatie beschikbaar. Uit bovenvermelde publicatie blijkt dat de gunst doorgaans bestaat uit de verlening van erfelijke adeldom met een persoonlijke titel (van ridder of baron); de verlening van een erfelijke titel gebeurt eerder uitzonderlijk.

4) De bedoeling van de Consultatieve Commissie voor het toekennen van adellijke gunsten is het juist om enkel personen voor te dragen die deze gunst waard zijn en waarvan men verwacht dat ze dat ook zullen blijven.