Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5432

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 1 februari 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Algemene staking - Deelname - Federale overheidsdiensten - Overheidsbedrijven - Beleidscellen

staking
stakingsrecht
overheidsapparaat
ministerie
overheidsbedrijf
officiële statistiek
vakbond

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
23/5/2012Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5419
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5420
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5421
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5422
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5423
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5424
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5425
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5426
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5427
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5428
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5429
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5430
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5431
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5433
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5434
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5435
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5436
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5437

Vraag nr. 5-5432 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit opiniepeilingen bleek dat amper één op vijf achter de algemene staking van 30 januari 2012 stond. Zelfs binnen de vakbonden waren de meningen daarover verdeeld. Helaas werden heel wat werknemers door het recht op staken gehinderd om hun recht op werken uit te oefenen. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld over de werkelijke impact van de staking.

Daarom kreeg ik van de geachte ministers en staatssecretarissen graag een antwoord op de volgende vragen voor de administratieve diensten en eventuele overheidsbedrijven die onder zijn of haar bevoegdheden vallen:

1) (a) Hoeveel personen hebben uit vrije wil deelgenomen aan de algemene staking? (b) Hoeveel van deze personen waren aangesloten bij een vakbond?

2) Hoeveel personen hebben een dag verlof genomen?

3) Hoeveel personen werkten sowieso niet op maandag omwille van tijdskrediet, ouderschapsverlof of een ander themaverlof?

4) Hoeveel personen hebben zich ziek gemeld of waren reeds in ziekteverlof?

5) (a) Hoeveel personen hebben thuis gewerkt? (b) Hoeveel van deze personen werken sowieso thuis op maandag?

6) (a) Hoeveel personen hebben een bewijs van NMBS binnengeleverd om aan te tonen dat ze niet ter plaatse geraakten? (b) Mochten deze personen dat zonder gevolg en betalend thuis blijven of moesten zijn een dag onbetaald of betaald verlof nemen?

7) (a) In welke diensten of bij welke overheidsbedrijven werden werkwilligen gehinderd om aan de slag te gaan? (b) Welke actie werd ondernomen om deze mensen hun recht op arbeid te verzekeren?

8) Hoeveel productiviteitsverlies heeft deze staking opgeleverd voor de diensten?

9) Waren er ook kabinetsmedewerkers die hebben deelgenomen aan de staking?

Antwoord ontvangen op 23 mei 2012 :

1. Wat betreft het kabinet van de Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming, heeft geen enkele medewerker aan de staking van 30 januari 2012 deelgenomen.

Iedereen heeft zich georganiseerd om aanwezig te zijn.

De medewerkers die de mogelijkheid niet hadden om zich naar het kabinet te begeven, hebben een dag verlof genomen om hun afwezigheid te bewijzen of hebben telewerk gedaan.

2. Voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer, departement dat tot mijn bevoegdheid behoort, verzoek ik het geachte lid hierna de volgende informatie te vinden.

  1. a) 33

    b) de personeelsdienst beschikt over geen enkele informatie met betrekking tot de aansluiting van personeelsleden bij vakbonden.

  2. 137

  3. 51

  4. 69

  5. a) 309

    b) 48

  6. a) 488; gezien de moeilijkheid om een attest van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) te verkrijgen, werd er besloten het voorrecht te verlenen om een verklaring op eer te bezorgen door de betrokken agenten over de onmogelijkheid hun werkplek te bereiken.

    b) deze personen mochten zonder gevolg en betalend thuis blijven.

  7. a) nihil.

    b) nihil.

  8. Het algemene productiviteitsverlies voor de werkdag wordt op 39,9 % geschat.

Volgens artikel 69 van het reglement van de Senaat zijn vragen die uitsluitend strekken tot het verkrijgen van statistische gegevens niet ontvankelijk.

De NMBS-Groep is dan ook niet verplicht om de statistische gegevens zoals gevraagd door het eerbaar lid te verstrekken.

3. Wat betreft de FOD Economie, Kleine en middelgrote ondernemingen (K.M.O)., Middenstand en Energie, verwijs ik het geachte lid naar het antwoord van mijn collega, de vice-eerste minister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee, op de vraag nr. 5-5422.

4. voor wat FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu betreft,

  1. Binnen onze organisatie hebben 25 personeelsleden gestaakt. Wij beschikken niet over informatie met betrekking tot de eventuele aansluiting van onze medewerkers bij een vakbond.

  2. 125 personeelsleden hebben op 30 januari jongstleden verlof genomen.

  3. 88 medewerkers werken niet op maandag, daar deze dag in het kader van hun werkrooster (deeltijds werken omwille van ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking of een ander verlof dat deeltijds werken mogelijk maakt) hun gewoonlijke inactiviteitsdag is.

  4. 44 medewerkers hebben niet gewerkt op 30 januari jongstleden omwille van ziekte.

  5. Met het oog op deze algemene staking hebben wij, zoals wij meestal doen in dergelijke omstandigheden, al onze medewerkers aangeraden om in overleg met hun functionele chef te bekijken hoe de continuïteit van de dienst het best kon gegarandeerd worden en om deze reden, de voorkeur te geven aan thuiswerk of telewerk voor deze dag. In totaal hebben 451 medewerkers van thuis uit gewerkt.

    Het is daarentegen moeilijk te zeggen hoeveel medewerkers normaalgezien op maandag telewerk doen, daar de dag waarop telewerk wordt gedaan vrij te bepalen is in functie van noden van de dienst.

  6. 228 medewerkers hebben een attest van een openbare vervoersmaatschappij voorgelegd om aan te tonen dat ze verhinderd werden om naar het werk te komen. Hiermee rekening houdend zijn deze medewerkers bezoldigd voor deze dag.

  7. Het Medisch centrum van Charleroi (Medex) werd bezet door stakers. zestien medewerkers werden hierdoor belet om het werk aan te vangen.

  8. Het verlies aan productiviteit ten gevolge van deze staking bedraagt 43 676 euro voor de 244 medewerkers die verhinderd werden om te werken (228 + 16). Dit bedrag is berekend op basis van het gemiddeld dagloon van een ambtenaar binnen de federale overheid (ongeacht het niveau en statuut met inbegrip van premies, uitkeringen en vervoer) van 179 euro (studie gedaan door de FOD Personeel en Organisatie).