Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5403

van Louis Ide (N-VA) d.d. 1 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering - Aanschrijfactie gynaecologen - Effecten

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
ziekteverzekering
medische diagnose
gynaecologie
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
7/11/2012Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-2637

Vraag nr. 5-5403 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het jaarverslag 2007 van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) kan men op pagina 17 de realisatie lezen van een aantal acties die het RIZIV deed in 2007. Een van de doelstellingen van het RIZIV is het terugdringen van overconsumptie en oneigenlijk gebruik van geneeskundige verstrekkingen. In dit kader heeft het RIZIV een aanschrijfactie ondernomen naar 312 gynaecologen in verband met hun aanrekening van gynaecologische uitgaven.

Ik stelde de geachte minister reeds een vraag inzake deze campagne (vraag 4-2361). Echter, met deze vraag wil ik peilen naar de stand van zaken in dit dossier. Zo melde zij bij de vorige vraag dat het budgettaire effect van de campagne pas duidelijk zou worden in de uitgaven van 2008. Aangezien het nu reeds eind 2011 is, zou zij een duidelijk zicht moeten hebben op het budgettaire effect. Ook voorzag de minister voor 2009 een impactmeting om de evolutie van de aanrekening TVE en EVB zowel op niveau van de individueel aangeschreven zorgverleners te analyseren als op budgettair vlak te analyseren.

Concreet had ik dan ook graag een antwoord gehad op de volgende vragen:

1) Wat was de budgettaire impact van de aanschrijfactie? Met andere woorden, heeft de aanschrijfactie een invloed gehad op de uitgaven? Kan de geachte minister de budgettaire impact ook opdelen per gewest?

2) Is de voorziene impactstudie uitgevoerd? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat waren de resultaten van de impactstudie? Welke conclusies kon de geachte minister hieruit trekken? Kan zij de resultaten ook opdelen per gewest?