Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4893

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Werk

Arbeidsongevallen - Dodelijke arbeidsongevallen - Oorzaken - Evolutie - Bijkomende regelgeving

arbeidsongeval
sterftecijfer
arbeidsveiligheid

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
6/11/2013Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3819

Vraag nr. 5-4893 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De voorbije decennia werden de wetten en voorschriften die de veiligheid op het werk regelen, systematisch strenger gemaakt. Vanuit een terechte bekommernis worden werkgevers en werknemers daardoor beter beschermd. Desondanks blijven arbeidsongevallen een tragisch element voor vele betrokkenen.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe evolueerde het aantal jaarlijkse arbeidsongevallen in de periode 2006-2010? Hoeveel daarvan met dodelijke afloop en met blijvende arbeidsongeschiktheid? Welke conclusies en duidingen plaatst de minister bij deze ontwikkelingen?

2) Bieden de studie en analyse van de arbeidsongevallen nog argumenten voor bijkomende regelgeving? Zo ja, welke en werd/wordt hieraan gewerkt?

3) Waar legt de geachte minister de belangrijkste oorzaken voor het blijvend voorkomen van arbeidsongevallen? In welke mate kan een overheidsbeleid hier nog positieve effecten scoren?

Antwoord ontvangen op 6 november 2013 :

  1. Tijdens de periode 2006-2011 is het aantal ongevallen op de arbeidsplaats gedaald met 10 %. De dodelijke ongevallen en de ongevallen die tot een blijvende ongeschiktheid kunnen leiden zijn respectievelijk gedaald met 17 % en 2 %. De evolutie van het aantal ongevallen werd vooral beïnvloed door de daling met 12 % in 2009. Die was vooral te wijten aan de vertraging van de economische activiteit ten gevolge van de financiële crisis van het tweede semester van 2008. De heropleving van de economische activiteit in 2010 en de toename van de werkgelegenheid (+ 1,5 % van het arbeidsvolume) zijn gepaard gegaan met een stijging van het aantal ongevallen op de arbeidsplaats met 3,7 %. Hoewel de werkgelegenheid blijven stijgen is in 2011 (+ 2,4 %), heeft het Fonds voor arbeidsongevallen een daling met 2 % van het aantal ongevallen op de arbeidsplaats geregistreerd. Niet alleen het aantal ongevallen maar ook de frequentie- en ernstgraden zijn gedaald in de periode 2006-2011. Die laatste brengen het aantal arbeidsongevallen en hun gevolgen in verband met de duur van blootstelling van de werknemers aan het ongevallenrisico.

  2. Een gemengde werkgroep bestaande uit experten van de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid, de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk en het Fonds voor Arbeidsongevallen is momenteel bezig met het uitwerken van een voorstel tot wijziging van de regelgeving inzake arbeidsongevallen , inzonderheid in geval van ernstig arbeidsongeval. Bedoeling is de verschillende wetgevingen beter op elkaar af te stemmen, administratieve vereenvoudiging door te voeren door maximaal gebruik te maken van elektronische aangifte en consultatie door de betrokken actoren van de databanken van het Fonds. De grote lijnen van dit voorstel werden reeds voorgelegd aan de sociale partners binnen de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk en zullen nu verder verfijnd en vertaald worden in regelgevende teksten.

  3. Ik beperk mij voor het antwoord tot mijn eigen bevoegdheidsdomein. De oorzaak van de arbeidsongevallen is een zeer complex gebeuren, multifactorieel en zeer sterk sectoraal gebonden. Uit ongevallenanalyse blijkt dat er meestal zowel organisatorische als materiële oorzaken zijn, die aan de basis liggen van het arbeidsongeval. Het is dan ook van het grootste belang dat alle betrokken actoren gezamenlijk inspanningen blijven leveren om de preventiebeleid verder te ontwikkelen, de oorzaken van arbeidsongevallen te onderzoeken en voorstellen uit te werken om herhalingen te voorkomen.