Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4827

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Brandweer - Aankoop van intelligente brandweerpakken - Termijn - Kostprijs - Kosten voor onderhoud en vervanging

brandbestrijding
beschermingsmiddel

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
20/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3089

Vraag nr. 5-4827 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De media melden dat ons land, als eerste in de Europese Unie (EU), zijn brandweerlui gaat uitrusten met intelligente brandweerpakken. Die zouden van op afstand de vitale functies van de brandweerlieden kunnen monitoren. Ik wil hierbij de minister feliciteren met deze beslissing.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Op welke termijn zal de beslissing tot aankoop van intelligente brandweerpakken welke effecten sorteren bij welke brandweerlieden? Kortom: hoe zal de verspreiding van deze pakken geschieden, via welke systemen, met welk ritme, aan welke korpsen? Wanneer zullen alle Belgische brandweerlieden met deze pakken zijn uitgerust?

2) Welke andere aankopen behoren bij deze intelligente pakken: een monitorsysteem, communicatiemiddelen, enz.? Zijn de korpsen momenteel in staat om deze technologie adequaat aan te wenden?

3) Hoeveel kost deze aankoop, worden de budgetten gespreid over verschillende begrotingsjaren en zo ja met welke bedragen en in welke evolutie?

4) Hoe schat men de onderhouds- en vervangingskosten van deze pakken en de bijhorende instrumenten in? Mag men gewagen van onderhoudsvriendelijk of onderhoudsintensief?

Antwoord ontvangen op 20 maart 2012 :

Het geachte lid kan hieronder het antwoord vinden op zijn vragen:

1) a) Het is nu voorbarig om al een juiste timing te geven inzake de aankoop van de intelligente brandweerpakken. Op dit ogenblik werken mijn diensten samen met Engelse en Nederlandse autoriteiten in het kader van een Europees project ENPROTEX welke onder andere de aankoop van zulke pakken bestudeert. Dit project zal leiden tot de opstart van het project Smart@Fire waarbij met ondersteuning van het IWT een procedure tot innovatieve aankopen zal opgestart worden.

b) De verspreiding van zulke pakken zal gebeuren volgens de huidig vigerende regels namelijk op basis van het vijfjaarlijks behoefteprogramma ingediend door de brandweerkorpsen.

2) Het is op dit ogenblik nog veel te vroeg om deze vraag te beantwoorden maar het zal evident zijn dat zulke pakken ingebouwde communicatie- systemen zullen hebben die de gegevens geregistreerd door de sensoren van die pakken zal doorsturen naar een centraal punt van waaruit de toestand van de intervenanten kan gemonitored worden.

3) Zie punt 1 – als het Smart@fire project in de fase is gekomen van een goedgekeurd prototype en aanvang kan gemaakt worden van het schrijven van het uiteindelijk lastenboek zal door marktstudie getracht worden een budgettair idee te vormen van de aankoopprijs van zulk een pak. De stand van de hervorming van de brandweerdiensten zal bepalen uit welke financiële middelen de eventuele aankopen zullen gefinancierd worden.

4) Ook hier verwijs ik naar punt 1 – het is nog te vroeg om uitspraken over onderhouds- en vervangingskosten te spreken maar in het Smart@Fire project zal duidelijk rekening met deze factoren worden gehouden.