Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4246

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Psychiatrie - Psychiatrisch ziekenhuis - Psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis - Duur van de opname

psychiatrische inrichting
opname in psychiatrische kliniek
officiële statistiek
geografische spreiding
ziekenhuis

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
2/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2604

Vraag nr. 5-4246 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens het jaarrapport van de Vlaamse Vereniging voor geestelijke gezondheid lijdt 10 % van de bevolking aan een geestelijk gezondheidsprobleem. Psychiatrie is dus een essentieel aspect van de gezondheidszorg. Bovendien zijn geestelijk gezondheidsproblemen een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en vervroegde pensionering. Ook verblijven heel wat mensen in de residentiële geestelijke gezondheidszorg. Vandaar dat het van belang is om zicht te krijgen in de besluitvorming van psychiatrische ziekenhuizen en psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel patiënten hebben zich verplicht laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis of een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis? Welk aandeel van deze patiënten werd reeds eerder in een psychiatrisch ziekenhuis of een psychiatrische afdeling opgenomen? Door wie gebeurde de verplichting tot opname? Was dit steeds een zorgverstrekker of ook familie? Graag kreeg ik deze cijfers voor de afgelopen vijf jaar en opgesplitst per gewest en per jaar.

2) Hoeveel patiënten hebben zich vrijwillig laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis of een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis? Wie was hierbij de doorverwijzer? Welk aandeel van deze patiënten werd reeds eerder in een psychiatrisch ziekenhuis of een psychiatrische afdeling opgenomen? Graag kreeg ik deze cijfers opgesplitst per gewest en per jaar.

3) Van het aantal patiënten dat verplicht werd opgenomen, welk aandeel besloot er om na de gedwongen opname, de behandeling in de instelling vrijwillig voort te zetten? Was dit op advies van een psychiater of een andere arts of op eigen initiatief? Graag had ik deze cijfers verkregen voor de afgelopen vijf jaar en opgesplitst per gewest en per jaar.

4) Hoelang duurde de behandeling gemiddeld wanneer de patiënt verplicht werd opgenomen en een vrijwillig verblijf na de gedwongen behandeling weigerde? Hoelang duurde dit verblijf indien de patiënt instemde met een aanvullend vrijwillig verblijf na de verplichte behandeling? Hoe vaak werd een vrijwillig verblijf na een gedwongen opname door de zorginstelling geweigerd? Graag had ik deze cijfers verkregen voor de afgelopen vijf jaar en opgesplitst per gewest en per jaar.

5) Hoelang duurde de behandeling wanneer de patiënt zich vrijwillig liet opnemen? Graag had ik deze cijfers verkregen voor de afgelopen vijf jaar en opgesplitst per gewest en per jaar.

6) Hoe vaak werd een patiënt na een vrijwillige behandeling tegen zijn wil ontslagen uit de psychiatrische instelling? Hoe vaak was dit tijdens het verblijf in de opname- of in de observatieafdeling? Hoe vaak gebeurde dit wanneer de patiënt na een gedwongen opname had ingestemd met een vrijwillig verblijf? Valt er een verschil te bemerken tussen de open en gesloten afdelingen? Graag had ik deze cijfers verkregen voor de afgelopen vijf jaar en opgesplitst per gewest en per jaar.

Antwoord ontvangen op 2 februari 2012 :

Vooraleer op de verschillende onderdelen van uw vraag te antwoorden, moet ik een paar opmerkingen maken :

  1. De Minimale Psychiatrische Gegevens (MPG), het registratiesysteem voor de residentiële psychiatrische instellingen in ons land, staan momenteel slechts in zeer beperkte mate toe om een patiënt over verschillende opnames heen te volgen. Dat kan namelijk enkel binnen dezelfde instelling en wanneer de heropname gebeurt binnen de periode van één jaar na het voorgaande ontslag. Vandaar dat we geen aantallen patiënten, maar enkel aan­tal­len verblijven kunnen berekenen, en we geen betrouw­bare cijfers over heropna­mes kunnen geven.

  1. Momenteel zijn de meest recente MPG-cijfers die voor analyse beschikbaar zijn deze van 2008. Daarom worden hieronder de cijfers voor de periode 2004-2008 gegeven.

  1. In de tabellen 1a (“Opname ter observatie”) en 1b (“Verderzetting gedwongen verblijf”) vindt u een overzicht van het aantal ‘verplichte’ opnames (in de zin van de wet betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke van 26 juni 1990) in psychiatrische ziekenhuizen (PZ) en psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen (PAAZ). Deze aantallen zijn telkens opgesplitst per gewest en jaar van ontslag. Zoals hierboven reeds vermeld, kan aan de hand van de MPG niet worden nagegaan in hoeveel opnames het om een heropname gaat. De vraag ‘door wie de verplichting tot opname gebeurde’ kan bijgevolg niet eenduidig aan de hand van de MPG worden beantwoord. Het klopt wel dat de MPG de mogelijkheid geeft om (maximum) 3 ‘tussenkomende personen’ bij de opname te registreren, maar daarbij wordt geen volgorde of hiërarchie tussen deze tussenkomende personen ge­pre­­ciseerd. In de tabellen 2a, 2b en 2c vindt u, respectievelijk voor het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofd­ste­delijk Gewest, een overzicht van het procen­tueel aandeel per tussenkomende persoon bij de ‘verplichte’ opnames (opname ter ob­ser­vatie en verderzetting gedwongen verblijf) voor de jaren 2004-2008. Merk eveneens op dat per opna­me meer dan één door­verwijzer kan worden geregis­treerd, zodat de percen­tages per jaar op meer dan 100 % uitkomen.

  1. In tabel 3 vindt u een overzicht van het aan­tal vrijwillige opnames in PZ en PAAZ, volgens gewest en jaar van ont­slag. Zoals hierboven reeds verduidelijkt, kan aan de hand van de MPG niet worden nagegaan in hoeveel opnames het om een her­op­name gaat. Evenmin kan de ‘doorverwijzer’ een­duidig worden gepreciseerd. De tabellen 4a, 4b en 4c geven res­pectievelijk voor het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofd­ste­delijk Gewest een overzicht van het procen­tueel aandeel per tussenkomende persoon bij de vrijwillige opnames voor de jaren 2004-2008. Ook hier komen de percen­tages per jaar op meer dan 100 % uit doordat per opna­me meer dan één door­verwijzer kan geregis­treerd worden.

  1. De MPG staat niet toe na te gaan of een patiënt na zijn gedwongen verblijf heeft be­slist om zijn behandeling in de instelling vrij­willig verder te zetten, noch op wiens advies/ initiatief dit gebeurde.

  1. Zoals hierboven gezegd, kan niet worden na­ge­gaan of een patiënt na zijn gedwongen ver­blijf heeft beslist om zijn behandeling in de instelling vrijwillig verder te zetten (en kan er voor deze verblijven dus ook geen enkele gemiddelde verblijfsduur worden berekend). Men kan wel zien wanneer de patiënt of het patiëntensysteem ontslag geëist heeft en het behan­delingsteam daar niet mee akkoord ging (even­wel zonder dat er wettelijke maat­rege­len in het geding zijn, dus alleen in gevallen ná de periode van gedwongen verblijf). Aan­ge­zien echter enerzijds een “opname ter observatie” en een “verder­zetting gedwongen verblijf” als twee afzonderlijke verblijven wor­den geregistreerd, en anderzijds het ziekenhuis omwille van pri­va­cy­redenen de exacte opna­me- en ontslag­datum van de patiënt niet mag doorgeven aan de overheid, is het niet moge­lijk om een “opname ter observatie” met zeker­heid aan een onmiddellijk daaropvolgen­de “verderzetting gedwongen ver­blijf” te koppelen. Het is dus ook niet mogelijk om hiervoor een totale verblijfs­duur te berekenen. Daarom geven de tabellen 5a en 5b de “opna­mes ter observatie” en de “verder­zetting gedwon­gen verblijf” afzonderlijk, en opge­splitst per ge­west en jaar van ontslag, de gemiddelde verblijfs­duur van de gedwongen verblijven waarbij de patiënt ont­slagen werd tegen het advies van het behan­delingsteam in. Ik wijs u er ook op dat de soms kleine aantallen verblijven waarop deze gemiddelden berekend werden niet toestaan om op basis van deze gegevens betrouwbare extrapolaties te maken of conclusies te trekken!

Het aantal gevallen waarin de zorg­instelling een vrijwillig verblijf na de gedwongen opna­me weigerde kan indirect worden nagegaan, om­dat men registreert wanneer het behandelings­team een ontslag eiste zon­der akkoord van de patiënt (omdat de patiënt uitdrukkelijk niet akkoord ging of omdat de patiënt onbe­kwaam is om zijn akkoord te geven, bijvoor­beeld een patiënt in coma). In de tabellen 6a en 6b kan, afzonderlijk voor de “opna­mes ter observatie” en de “verder­zetting gedwon­gen verblijf” en per gewest en jaar van ontslag, worden nagegaan bij hoeveel gedwongen verblijven de patiënt niet akkoord ging met zijn ontslag.

  1. In tabel 7 vindt u de gemiddelde verblijfsduur van de vrijwillige opnames, per gewest en jaar van ontslag.

  1. Tabel 8 geeft, per gewest en jaar van ontslag, het aantal vrijwillige behan­de­lin­gen waarin de patiënt tegen zijn wil ont­sla­gen werd. In welk soort afdeling dit gebeurde kan echter met de MPG niet wor­den nagegaan. De vraag hoe vaak een patiënt die instemde met een vrijwillig verblijf na een gedwongen verblijf, tegen zijn wil ontslagen werd, werd al in punt 4 beantwoord.

Tabel 1a:
Opname ter observatie

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

2101

2351

2485

2524

2820

Waals Gewest

1361

1529

1433

1382

1399

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

620

753

703

723

689

België

4082

4633

4621

4629

4908


Tabel 1b:
Verderzetting gedwongen verblijf

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

381

420

457

529

545

Waals Gewest

266

287

303

329

344

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

195

194

210

265

255

België

842

901

970

1123

1144


Tabel 2a:
Verplichte opnames - Tussenkomende personen
(Vlaams Gewest)

Jaar

Tussenkomende persoon

2004

2005

2006

2007

2008

Op eigen initiatief van de betrokkene

18,57 %

17,21 %

15,91 %

18,28 %

18,63 %

Op initiatief van familie/eigen omgeving

40,49 %

41,00 %

40,18 %

39,90 %

39,55 %

Op initiatief van andere niet-professionele personen

3,83 %

3,00 %

3,74 %

4,03 %

4,10 %

Ziekenwagen

27,80 %

29,48 %

32,05 %

31,28 %

34,32 %

Juridische instantie

48,03 %

46,37 %

46,50 %

44,19 %

42,47 %

Ordehandhavers (politie, rijkswacht,...)

33,84 %

35,15 %

36,74 %

37,21 %

36,88 %

Andere professionele personen zonder therapeutisch doel

2,14 %

2,63 %

2,18 %

1,87 %

2,44 %

Privé-raadpleging huisarts & andere specialist niet-psychiatrisch

11,40 %

10,10 %

10,03 %

8,55 %

8,29 %

Privé-raadpleging psychiater van de eigen instelling

4,59 %

5,81 %

5,40 %

6,52 %

5,68 %

Privé-raadpleging psychiater niet verbonden aan de instelling

1,97 %

2,06 %

2,55 %

2,10 %

1,87 %

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

0,52 %

0,32 %

0,27 %

0,33 %

0,39 %

Polyklinische raadpleging eigen instelling of eigen AZ

3,91 %

3,07 %

2,41 %

1,67 %

1,90 %

Polyklinische raadpleging andere instelling

2,22 %

1,12 %

1,02 %

0,79 %

0,92 %

Andere professionele personen met therapeutisch doel

2,74 %

2,09 %

2,21 %

1,97 %

2,08 %

Eigen instelling of eigen AZ

8,66 %

10,32 %

9,45 %

11,04 %

10,55 %

Psychiatrisch ziekenhuis

9,99 %

9,85 %

8,87 %

9,56 %

8,62 %

PAAZ

7,74 %

9,09 %

11,66 %

10,51 %

9,90 %

Psychiatrisch verzorgingstehuis

0,16 %

0,11 %

0,14 %

0,16 %

0,24 %

Beschut Wonen

0,60 %

0,43 %

0,71 %

0,98 %

1,10 %

Algemeen ziekenhuis

9,59 %

9,78 %

10,37 %

11,46 %

10,94 %

Alternatieve psychiatrische opvang

0,32 %

0,14 %

0,10 %

0,13 %

0,21 %

Bejaardentehuis / RVT / V-dienst

0,52 %

0,79 %

0,24 %

0,20 %

0,42 %

Ander instellingsverband

1,05 %

1,44 %

1,29 %

1,38 %

1,34 %

Onbekend

0,77 %

2,02 %

1,16 %

1,47 %

1,63 %


Tabel 2b:
Verplichte opnames - Tussenkomende personen
(Waals Gewest)

Jaar

Tussenkomende persoon

2004

2005

2006

2007

2008

Op eigen initiatief van de betrokkene

9,34 %

9,86 %

10,31 %

9,94 %

10,04 %

Op initiatief van familie/eigen omgeving

35,46 %

34,25 %

36,18 %

31,74 %

30,41 %

Op initiatief van andere niet-professionele personen

2,83 %

3,36 %

2,42 %

2,34 %

1,84 %

Ziekenwagen

35,28 %

36,23 %

35,77 %

37,70 %

41,48 %

Juridische instantie

57,90 %

57,82 %

55,82 %

56,05 %

56,74 %

Ordehandhavers (politie, rijkswacht,...)

31,78 %

33,59 %

33,93 %

31,79 %

32,24 %

Andere professionele personen zonder therapeutisch doel

1,54 %

2,09 %

1,56 %

1,87 %

1,61 %

Privé-raadpleging huisarts & andere specialist niet-psychiatrisch

14,81 %

13,16 %

14,40 %

13,21 %

9,12 %

Privé-raadpleging psychiater van de eigen instelling

9,10 %

5,29 %

6,80 %

6,90 %

6,48 %

Privé-raadpleging psychiater niet verbonden aan de instelling

2,58 %

2,64 %

3,51 %

3,10 %

3,79 %

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

0,25 %

0,11 %

0,12 %

0,23 %

0,23 %

Polyklinische raadpleging eigen instelling of eigen AZ

2,70 %

2,75 %

3,69 %

2,40 %

1,61 %

Polyklinische raadpleging andere instelling

1,04 %

1,43 %

1,79 %

1,34 %

1,61 %

Andere professionele personen met therapeutisch doel

3,13 %

2,75 %

3,57 %

3,68 %

3,33 %

Eigen instelling of eigen AZ

4,55 %

6,72 %

6,85 %

6,66 %

6,25 %

Psychiatrisch ziekenhuis

8,97 %

8,65 %

8,64 %

9,76 %

9,93 %

PAAZ

6,39 %

4,74 %

3,86 %

4,97 %

4,42 %

Psychiatrisch verzorgingstehuis

0,37 %

0,44 %

0,23 %

0,35 %

0,34 %

Beschut Wonen

1,23 %

0,61 %

0,81 %

1,58 %

1,61 %

Algemeen ziekenhuis

17,33 %

17,68 %

15,21 %

16,95 %

18,82 %

Alternatieve psychiatrische opvang

0,49 %

0,55 %

0,23 %

0,29 %

0,40 %

Bejaardentehuis / RVT / V-dienst

0,80 %

0,77 %

0,58 %

0,99 %

0,98 %

Ander instellingsverband

1,29 %

1,60 %

1,79 %

1,17 %

1,20 %

Onbekend

0,68 %

2,09 %

0,75 %

1,29 %

1,03 %


Tabel 2c:
Verplichte opnames - Tussenkomende personen
(Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Jaar

Tussenkomende persoon

2004

2005

2006

2007

2008

Op eigen initiatief van de betrokkene

16,93 %

11,09 %

14,68 %

11,13 %

13,24 %

Op initiatief van familie/eigen omgeving

33,25 %

28,93 %

27,38 %

22,57 %

21,61 %

Op initiatief van andere niet-professionele personen

3,93 %

3,70 %

4,27 %

4,25 %

2,97 %

Ziekenwagen

27,36 %

36,85 %

41,84 %

39,27 %

44,60 %

Juridische instantie

49,20 %

47,10 %

47,43 %

45,75 %

41,42 %

Ordehandhavers (politie, rijkswacht,...)

40,49 %

34,85 %

39,76 %

37,04 %

41,95 %

Andere professionele personen zonder therapeutisch doel

1,35 %

3,17 %

0,66 %

1,82 %

0,85 %

Privé-raadpleging huisarts & andere specialist niet-psychiatrisch

4,29 %

7,60 %

3,83 %

0,91 %

2,65 %

Privé-raadpleging psychiater van de eigen instelling

2,21 %

3,17 %

3,40 %

1,92 %

2,75 %

Privé-raadpleging psychiater niet verbonden aan de instelling

3,56 %

5,81 %

5,59 %

3,34 %

3,07 %

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

1,72 %

1,37 %

0,55 %

1,42 %

2,01 %

Polyklinische raadpleging eigen instelling of eigen AZ

4,05 %

5,07 %

5,37 %

3,85 %

4,87 %

Polyklinische raadpleging andere instelling

11,90 %

15,84 %

18,84 %

12,55 %

13,24 %

Andere professionele personen met therapeutisch doel

12,52 %

5,17 %

5,37 %

3,74 %

2,44 %

Eigen instelling of eigen AZ

16,20 %

13,20 %

23,00 %

19,64 %

19,07 %

Psychiatrisch ziekenhuis

7,48 %

7,81 %

7,89 %

5,67 %

5,83 %

PAAZ

17,42 %

15,52 %

10,30 %

14,57 %

14,83 %

Psychiatrisch verzorgingstehuis

0,25 %

0,32 %

0,66 %

0,51 %

0,95 %

Beschut Wonen

1,96 %

0,95 %

0,33 %

1,32 %

1,80 %

Algemeen ziekenhuis

8,59 %

10,45 %

6,57 %

7,29 %

5,83 %

Alternatieve psychiatrische opvang

0,98 %

0,53 %

0,33 %

1,21 %

0,95 %

Bejaardentehuis / RVT / V-dienst

0,25 %

1,16 %

1,10 %

0,61 %

1,59 %

Ander instellingsverband

1,47 %

0,74 %

1,53 %

1,62 %

0,53 %

Onbekend

2,82 %

10,14 %

5,48 %

2,63 %

3,81 %


Tabel 3:
Vrijwillige opnames

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

45300

48651

49202

50364

48905

Waals Gewest

25304

25608

26045

25132

24880

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

6589

6350

6386

6195

5900

België

77193

80609

81633

81691

79685


Tabel 4a:
Vrijwillige opnames - Tussenkomende personen
(Vlaams Gewest)

Jaar

Tussenkomende persoon

2004

2005

2006

2007

2008

Op eigen initiatief van de betrokkene

69,08 %

69,53 %

71,60 %

73,25 %

72,67 %

Op initiatief van familie/eigen omgeving

46,97 %

46,33 %

46,59 %

46,33 %

46,38 %

Op initiatief van andere niet-professionele personen

2,23 %

2,47 %

2,42 %

2,57 %

2,47 %

Ziekenwagen

6,53 %

8,08 %

8,00 %

8,49 %

7,70 %

Juridische instantie

0,62 %

0,68 %

0,71 %

0,74 %

0,75 %

Ordehandhavers (politie, rijkswacht,...)

2,19 %

2,52 %

2,52 %

2,57 %

2,19 %

Andere professionele personen zonder therapeutisch doel

2,01 %

2,18 %

2,04 %

1,92 %

2,16 %

Privé-raadpleging huisarts & andere specialist niet-psychiatrisch

18,09 %

17,31 %

16,96 %

16,74 %

15,40 %

Privé-raadpleging psychiater van de eigen instelling

14,02 %

12,98 %

12,59 %

12,70 %

12,64 %

Privé-raadpleging psychiater niet verbonden aan de instelling

3,12 %

2,83 %

2,84 %

2,86 %

2,98 %

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

0,91 %

0,92 %

0,87 %

0,86 %

0,77 %

Polyklinische raadpleging eigen instelling of eigen AZ

16,53 %

16,31 %

15,54 %

14,09 %

13,84 %

Polyklinische raadpleging andere instelling

1,42 %

1,40 %

1,48 %

1,17 %

1,37 %

Andere professionele personen met therapeutisch doel

4,15 %

3,95 %

3,80 %

3,84 %

3,81 %

Eigen instelling of eigen AZ

14,95 %

15,32 %

14,19 %

14,73 %

15,77 %

Psychiatrisch ziekenhuis

2,64 %

2,32 %

2,51 %

2,42 %

2,42 %

PAAZ

5,45 %

5,53 %

5,18 %

5,63 %

5,44 %

Psychiatrisch verzorgingstehuis

0,25 %

0,26 %

0,21 %

0,24 %

0,25 %

Beschut Wonen

1,36 %

1,46 %

1,39 %

1,44 %

1,41 %

Algemeen ziekenhuis

6,67 %

6,35 %

6,93 %

7,03 %

6,43 %

Alternatieve psychiatrische opvang

0,35 %

0,26 %

0,26 %

0,30 %

0,30 %

Bejaardentehuis / RVT / V-dienst

0,70 %

0,61 %

0,68 %

0,83 %

0,97 %

Ander instellingsverband

1,72 %

1,61 %

1,50 %

1,31 %

1,36 %

Onbekend

1,19 %

2,91 %

0,77 %

0,90 %

1,99 %


Tabel 4b:
Vrijwillige opnames - Tussenkomende personen
(Waals Gewest)

Jaar

Tussenkomende persoon

2004

2005

2006

2007

2008

Op eigen initiatief van de betrokkene

78,87 %

79,12 %

77,88 %

78,82 %

80,33 %

Op initiatief van familie/eigen omgeving

35,56 %

36,45 %

35,83 %

35,37 %

34,17 %

Op initiatief van andere niet-professionele personen

1,87 %

2,21 %

2,09 %

1,93 %

1,61 %

Ziekenwagen

5,57 %

5,83 %

5,72 %

5,42 %

5,32 %

Juridische instantie

0,61 %

0,63 %

0,66 %

0,66 %

0,76 %

Ordehandhavers (politie, rijkswacht,...)

1,00 %

0,96 %

1,09 %

0,86 %

0,99 %

Andere professionele personen zonder therapeutisch doel

1,58 %

1,64 %

1,66 %

1,52 %

1,55 %

Privé-raadpleging huisarts & andere specialist niet-psychiatrisch

25,45 %

24,68 %

25,08 %

24,83 %

24,32 %

Privé-raadpleging psychiater van de eigen instelling

26,31 %

26,07 %

27,02 %

26,91 %

26,85 %

Privé-raadpleging psychiater niet verbonden aan de instelling

4,20 %

4,19 %

3,64 %

4,02 %

3,95 %

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

0,62 %

0,61 %

0,58 %

0,55 %

0,53 %

Polyklinische raadpleging eigen instelling of eigen AZ

16,90 %

17,49 %

18,07 %

17,62 %

17,46 %

Polyklinische raadpleging andere instelling

1,04 %

1,27 %

1,30 %

1,08 %

1,01 %

Andere professionele personen met therapeutisch doel

4,58 %

4,35 %

4,12 %

4,18 %

4,32 %

Eigen instelling of eigen AZ

15,57 %

16,20 %

16,31 %

16,07 %

14,99 %

Psychiatrisch ziekenhuis

3,71 %

3,26 %

2,84 %

2,94 %

3,43 %

PAAZ

3,20 %

3,19 %

3,74 %

3,96 %

4,08 %

Psychiatrisch verzorgingstehuis

0,16 %

0,23 %

0,22 %

0,22 %

0,25 %

Beschut Wonen

0,90 %

1,05 %

0,99 %

1,17 %

1,15 %

Algemeen ziekenhuis

7,82 %

8,12 %

7,49 %

7,22 %

7,12 %

Alternatieve psychiatrische opvang

0,46 %

0,47 %

0,46 %

0,37 %

0,46 %

Bejaardentehuis / RVT / V-dienst

0,72 %

0,78 %

0,97 %

0,76 %

0,86 %

Ander instellingsverband

1,19 %

1,33 %

1,15 %

1,35 %

1,36 %

Onbekend

0,68 %

0,87 %

0,90 %

1,13 %

1,68 %


Tabel 4c:
Vrijwillige opnames - Tussenkomende personen
(Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Jaar

Tussenkomende persoon

2004

2005

2006

2007

2008

Op eigen initiatief van de betrokkene

76,89 %

76,49 %

77,40 %

77,45 %

77,47 %

Op initiatief van familie/eigen omgeving

35,83 %

35,80 %

34,78 %

34,14 %

34,20 %

Op initiatief van andere niet-professionele personen

1,88 %

2,16 %

1,85 %

1,81 %

1,86 %

Ziekenwagen

6,62 %

6,30 %

6,51 %

5,81 %

5,59 %

Juridische instantie

0,70 %

0,74 %

0,91 %

0,79 %

1,05 %

Ordehandhavers (politie, rijkswacht,...)

1,46 %

1,50 %

1,50 %

1,45 %

1,75 %

Andere professionele personen zonder therapeutisch doel

1,65 %

1,70 %

1,72 %

1,55 %

1,78 %

Privé-raadpleging huisarts & andere specialist niet-psychiatrisch

10,44 %

10,38 %

9,80 %

8,75 %

8,88 %

Privé-raadpleging psychiater van de eigen instelling

25,09 %

24,35 %

23,22 %

24,60 %

25,63 %

Privé-raadpleging psychiater niet verbonden aan de instelling

7,12 %

7,46 %

7,23 %

6,89 %

7,07 %

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

1,75 %

2,06 %

2,33 %

2,58 %

2,36 %

Polyklinische raadpleging eigen instelling of eigen AZ

17,29 %

20,41 %

19,18 %

22,36 %

20,36 %

Polyklinische raadpleging andere instelling

1,37 %

1,84 %

2,35 %

1,71 %

1,37 %

Andere professionele personen met therapeutisch doel

4,77 %

5,57 %

5,59 %

4,71 %

4,49 %

Eigen instelling of eigen AZ

27,17 %

25,24 %

26,81 %

24,78 %

23,71 %

Psychiatrisch ziekenhuis

3,40 %

3,62 %

4,35 %

3,42 %

3,61 %

PAAZ

7,21 %

9,12 %

9,33 %

12,77 %

12,08 %

Psychiatrisch verzorgingstehuis

0,39 %

0,43 %

0,45 %

0,50 %

0,54 %

Beschut Wonen

1,88 %

1,89 %

1,60 %

1,40 %

1,64 %

Algemeen ziekenhuis

7,18 %

8,24 %

7,05 %

7,01 %

5,83 %

Alternatieve psychiatrische opvang

1,11 %

0,99 %

0,92 %

1,07 %

0,86 %

Bejaardentehuis / RVT / V-dienst

0,97 %

0,91 %

0,81 %

0,87 %

1,08 %

Ander instellingsverband

1,24 %

1,46 %

1,75 %

1,16 %

1,78 %

Onbekend

1,03 %

3,48 %

0,96 %

1,11 %

0,78 %


Tabel 5a:
Opname ter observatie -
Geëist ontslag door patiënt tegen advies van behandelingsteam
Gemiddelde verblijfsduur (dagen)

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

58,60

62,60

116,19

81,08

84,20

Waals Gewest

50,35

63,87

50,06

45,12

30,36

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

33,33

25,18

22,70

27,58

24,86

België

54,17

58,98

90,08

67,67

66,17


Tabel 5b:
Verderzetting gedwongen verblijf -
Geëist ontslag door patiënt tegen advies van behandelingsteam
Gemiddelde verblijfsduur (dagen)

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

345,94

183,53

173,95

225,61

104,25

Waals Gewest

829,75

187,40

611,50

202,50

322,92

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

46,00

0,00

8,33

38,75

27,00

België

417,04

184,86

249,96

198,76

196,43


Tabel 6a:
Opname ter observatie -
Geëist ontslag door behandelingsteam zonder akkoord van patiënt

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

40

51

62

51

51

Waals Gewest

11

18

17

24

27

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

7

18

27

9

11

België

58

87

106

84

89


Tabel 6b:
Verderzetting gedwongen verblijf -
Geëist ontslag door behandelingsteam zonder akkoord van patiënt

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

12

10

9

13

17

Waals Gewest

2

6

3

0

6

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

5

2

1

4

2

België

19

18

13

17

25


Tabel 7:
Vrijwillige opnames
Gemiddelde verblijfsduur (dagen)

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

88,80

86,40

84,53

79,30

84,91

Waals Gewest

63,87

64,35

65,11

61,21

65,22

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

66,18

63,04

64,12

79,80

74,98

België

78,70

77,56

76,74

73,77

78,02


Tabel 8:
Vrijwillige opnames -
Geëist ontslag door behandelingsteam zonder akkoord van patiënt

Jaar

Gewest

2004

2005

2006

2007

2008

Vlaams Gewest

1188

1513

1173

1396

1512

Waals Gewest

831

953

913

918

914

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

338

415

406

384

354

België

2357

2881

2492

2698

2780