Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4191

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Radiotherapiecentra - Cijfers - Controle

ziekenhuis
geneeswijze
kanker
geografische spreiding
gezondheidsstatistiek

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
7/11/2012Herkwalificatie
27/11/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3285
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-2646

Vraag nr. 5-4191 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt schriftelijke vraag nr. 4-5278 maar wenst de toen verkregen informatie te updaten.

De strijd tegen kanker ligt de geachte minister zeer na aan het hart, dit kwam tot uiting in haar federaal kankerplan. Ook al heb ik bij sommige zaken zware bedenkingen zoals het nut van een hadroncentrum of de recuperatie van een aantal bevoegdheden ten koste van de gemeenschappen in de preventieve sector, toch wil ik met deze vraag ook mee redeneren in functie van een optimale gezondheidszorg.

Door meer middelen te draineren naar Bordet en New Bordet wil zij duidelijk kennis centraliseren in één centrum. Ook al ben ik van oordeel dat dit te zeer overdreven (deze centralisatie van middelen) is en men in de vele centra die het land rijk is, zeer goed werk levert (ook mede dankzij de multidisciplinaire oncologische consulten ), toch denkt zij hier duidelijk aan een centralisatie van kennis, weliswaar te ver doorgedreven.

In die zin handelt deze vraag daarbij aansluitend over de centra voor radiotherapie.

1) Hoeveel radiotherapiediensten zijn er in België op dit moment en hoe verdeelt zich dat gewestelijk?

2) Verschillende radiotherapiediensten situeren zich op verschillende geografische sites. Zo kan een bepaalde radiotherapiedienst in een bepaald ziekenhuis meerdere vestigingen hebben "satellieten" genaamd in het jargon. Hoeveel centra voor radiotherapie diensten inclusief de satellieten zijn er in België en waar bevinden zij zich? Kan de geachte minister me deze lijst verschaffen?

3) Kan zij mij ook een lijst bezorgen die me leert welke satellieten "samenwerken" met welke radiotherapeutische diensten?

4) Hoeveel (unieke) mensen per jaar ondergaan een behandeling met radiotherapie? En dit voor de jaren 2009, 2010 en de eerste helft van 2011? Hoe verhoudt dit zich gewestelijk?

5) De diensten moeten aan bepaalde eisen voldoen, ook geldt dit voor de satellieten: bijvoorbeeld is er van een gezamenlijk diensthoofd… en een samenwerking die leidt tot fysieke integratie van de ziekenhuizen (koninklijke besluit van 5 april 1991 houdende vaststelling van de normen waaraan een dienst radiotherapie moet voldoen om te worden erkend als medisch-technische dienst zoals bedoeld in artikel 44 van de wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987 en koninklijk besluit van 30 januari 1989 houdende vaststelling van aanvullende normen voor de erkenning van ziekenhuizen en ziekenhuisdiensten alsmede tot nadere omschrijving van de ziekenhuisgroeperingen en van de bijzondere normen waaraan deze moeten voldoen )? Is elke dienst en satelliet daarmee in orde? Wordt dit gecontroleerd? Hoeveel controles zijn er al gebeurd tot op heden, de laatste drie jaar? Hoeveel satellieten zijn voldoen nu al aan de fysieke integratie conform het koninklijk besluit van 5 april 1991?

6) Koppelt de minister sancties aan een overtreding van deze wetgeving (art 3, § 1bis van het bovenvermeld koninklijk besluit).

7) Met deze vraag wil ik het subjectieve gevoel objectiveren dat het moratorium die de voorganger van de geachte minister had ingesteld, zijn doel voorbij schiet en dat de diensten voor radiotherapie als paddenstoelen uit de grond schieten. Past dit in haar visie in het kader van de kenniscentralisatie?

Antwoord ontvangen op 27 november 2012 :

In het Kankerplan zijn geen specifieke fondsen voorzien voor Bordet of New Bordet. Het project New Bordet wordt niet gefinancierd via de budgetten van het Kankerplan, maar zoals alle ziekenhuisbouwprojecten via een cofinanciering vanuit zowel de federale overheid als de Gemeenschappen/Gewesten.

Voor wat de radiotherapie betreft:

  1. In België zijn er vijfentwintig diensten voor radiotherapie: twaalf in Vlaanderen, zeven in Wallonië en zes in Brussel.

  2. U vindt de lijst van de erkende ziekenhuizen, hun samenwerkingsverbanden en satellieten in de lijst in bijlage.

  3. Zie 2.

  4. Voor het jaar 2009 en dit op basis van de permanente steekproef van de verzekerden voor geneeskundige verzorging, evalueren wij het aantal personen voor wie de nomenclatuurcodenummers van artikel 18, § 1 (radio- en radiumtherapie) geattesteerd werden op 18 360 in Vlaanderen, 9 200 in Wallonië en 2 480 in Brussel (het gewest bepaald op het adres van de verzekerden). Voor het jaar 2010 worden die cijfers 19 240 in Vlaanderen, 11 040 in Wallonië en 2 280 in Brussel. De gegevens voor 2011 zijn nog niet beschikbaar.

  5. De Gemeenschappen en Gewesten zijn bevoegd voor de erkenning van de ziekenhuizen en voor de controle van de erkenningsnormen. Er werden op dit vlak geen onregelmatigheden gemeld aan de federale overheid.

  6. Indien niet voldaan wordt aan de erkenningsnormen, kan dit de intrekking van de erkenning door de Gemeenschappen/Gewesten tot gevolg hebben.

  7. In het Koninklijk Besluit (KB) van 5 april 1991 (art.3 §1bis) wordt bepaald dat twee of meerdere diensten voor radiotherapie gezamenlijk mogen beantwoorden aan de erkenningsnormen, indien de erkenning aan één ziekenhuis verleend wordt, indien de betrokken ziekenhuizen een samenwerkingsovereenkomst afsluiten, indien de diensten een gezamenlijk diensthoofd hebben en indien in minstens één van deze diensten tenminste 500 patiënten per jaar behandeld worden. In het Koninklijk Besluit van 9 juli 2000, houdende bepaling van het maximum aantal diensten radiotherapie dat mag uitgebaat worden, wordt het aantal radiotherapiediensten, en eveneens het aantal radiotherapiediensten die gezamenlijk erkend zijn, beperkt tot het aantal diensten die erkend zijn op de datum van het KB. Hiervan kan afgeweken worden voor zover zich in de provincie waarin de vestigingsplaats gelegen is, geen andere radiotherapiedienst bevindt en de afstand tussen deze vestigingsplaats en elke andere radiotherapiedienst ten minste 50 km bedraagt. De programmatie en de erkenningsnormen voor de radiotherapiediensten zijn inderdaad onderwerpen die de gepaste aandacht verdienen.

    De radiotherapie – oncologie, is één van de pijlers binnen de kankerzorg én een discipline in volle technologische expansie,. Als beleidsmakers staan we hier voor een belangrijke uitdaging. . Door het opheffen van het moratorium voor radiotherapie en onder impuls van ziekenhuisbeheerders, is er de laatste jaren een gestage toename aan nieuwe sites radiotherapie met een landelijke toename van het aantal lineaire acceleratoren. Inmiddels staat België in Europa aan de top voor wat betreft het aantal versnellers per inwoner maar bengelt het in de staart van het peloton voor wat betreft het aantal versnellers per centrum. Al bevordert dit de toegankelijkheid van de zorg, toch weegt dit voordeel niet op tegen het verlies aan kwaliteit en efficiëntie die deze evolutie met zich meebrengt. Bovendien zijn er onvoldoende radiotherapeuten om de permanenties in al deze nieuwe diensten te verzekeren.

    Het college voor radiotherapie dringt terecht aan opnieuw een moratorium voor radiotherapiecentra en satellieten in te instellen.

    Naast het vrijwaren van kwaliteitsvolle zorg zou het herinvoeren van het moratorium een instrument kunnen zijn om de budgetten te beheersen en correct aan te wenden; Daarnaast moeten ook de normen voor de diensten herzien worden om conform te blijven met de stand van de wetenschap. Ik zal ter zake een adviesvraag richten aan de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen en nuttige contacten leggen met het oog op overleg met de betrokken medische sector.

ERK

INSTELLING

ADRES

POSTNR

GEMEENTE

ASSOCIATIE / SAMENWERKING

VESTIGINGEN

049

AZ ST. JAN BRUGGE - OOSTENDE

RUDDERSHOVE 10

8000

BRUGGE



396

ALGEMEEN ZIEKENHUIS GROENINGE

LOOFSTRAAT 43

8500

KORTRIJK



17

HEILIG HART ZIEKENHUIS V.Z.W.

WILGENSTRAAT 2

8800

ROESELARE



009

ZNA MIDDELHEIM

LINDENDREEF 1

2020

ANTWERPEN-2

UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS ANTWERPEN - EDEGEM

GELOKALISEERD OP BEIDE VESTIGINGSPLAATSEN

026

ALGEMEEN ZIEKENHUIS ST. MAARTEN

ROOIENBERG 25

2570

DUFFEL



063

ALGEMEEN ZIEKENHUIS TURNHOUT

RUBENSSTRAAT 166

2300

TURNHOUT



099

GZA- ZIEKENHUIZEN

OOSTERVELDLAAN 24

2610

WILRIJK

A.Z. NIKOLAAS - ST. NIKLAAS

GELOKALISEERD OP SITE ST. AUGUSTINUS, WILRIJK EN SITE ST. VINCENTIUS, ANTWERPEN

110

ALGEMENE KLINIEK ST.-JAN

KRUIDTUINLAAN 32

1000

BRUSSEL--1



111

V.Z.W. EUROPAZIEKENHUIZEN

DE FRELAAN 206

1180

BRUSSEL-18



079

INSTITUT JULES BORDET

RUE HEGER BORDET 1

1000

BRUXELLES--1

C.H.U. DE TIVOLI - LA-LOUVIERE

GELOKALISEERD OP BEIDE VESTIGINGSPLAATSEN

332

C.H. INTERREGIONAL EDITH CAVELL (CHIREC)

RUE EDITH CAVELL 32

1180

BRUXELLES-18



126

ONZE LIEVE VROUW ZIEKENHUIS

MOORSELBAAN 164

9300

AALST



371/243

LIMBURGS ONCOLOGISCH CENTRUM

STADSOMVAART 11

3500

HASSELT

ASOCIATIE TUSSEN ZIEKENHUIS OOST-LIMBURG, GENK EN JESSAZIEKENHUIS, HASSELT

GELOKALISEERD OP SITE ST. JAN, GENK EN SITE VIRGA JESSE, HASSELT

290

ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT - LUCAS

GROENEBRIEL 1

9000

GENT



670

UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS

DE PINTELAAN 185

9000

GENT



008

RHMS - CLINIQUE LOUIS CATY

RUE LOUIS CATY 136

7331

BAUDOUR



010

GRAND HOPITAL DE CHARLEROI

RUE DE LA DUCHERE 6

6060

GILLY



146

CENTRE HOSPITALIER DE JOLIMONT - LOBBES

RUE FERRER 159

7100

HAINE-SAINT-PAUL



325

C.H.U. A. VESALE

RUE DE GOZEE 706

6110

MONTIGNY-LE-TILLEUL



707

CENTRE HOSPITALIER UNIV. SART-TILMAN

DOM. UNIV. SART-TILMAN B35

4000

LIEGE-1 (SART-TILMAN)

VIVALIA - C.H. DE L'ARDENNE - LIBRAMONT

 

020

C.H. PELTZER - LA TOURELLE

RUE DU PARC 29

4800

VERVIERS



166

CLINIQUE  STE.-ELISABETH

PLACE LOUISE GODIN 15

5000

NAMUR

CENTRE HOSPITALIER DE MOUSCRON

GELOKALISEERD OP BEIDE VESTIGINGSPLAATSEN

403

CLINIQUES UNIVERSITAIRES ST.LUC

AVENUE HIPPOCRATE 10

1200

BRUXELLES-20

CLINIQUE ST. PIERRE À OTTIGNIES

GELOKALISEERD OP BEIDE VESTIGINGSPLAATSEN

143

UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS BRUSSEL

LAARBEEKLAAN 101

1090

BRUSSEL--9

ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST

GELOKALISEERD OP BEIDE VESTIGINGSPLAATSEN

322

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN K.U.L.

HERESTRAAT 49

3000

LEUVEN