Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3650

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 8 november 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Invaliditeitsuitkering - Verblijfplaats in het buitenland - Cijfers

invaliditeitsverzekering
Belgen in het buitenland
officiële statistiek
geografische spreiding
verdeling naar geslacht

Chronologie

8/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4262

Vraag nr. 5-3650 d.d. 8 november 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In toepassing van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994 en haar uitvoeringsbesluiten, is een invaliditeitsuitkering "exporteerbaar" naar het buitenland. Krachtens artikel 15 van de verordening van 16 april 1997 tot uitvoering van artikel 80, 5° van de genoemde wet, moet de arbeidsongeschikte de adviserend geneesheer van zijn ziekenfonds in kennis stellen van de verandering van verblijfplaats. In principe beschikt het ziekenfonds dan ook over de correcte en actuele gegevens van de verblijfplaats van de invalide verzekerde.

Geachte minister, graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel gerechtigden op een invaliditeitsuitkeringen hadden hun officiële verblijfplaats in een ander land dan België, in de afgelopen vijf jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per jaar en naar het land waar de gerechtigde zijn officiële woonplaats heeft. Is het mogelijk om deze cijfers verder op te splitsen naar geslacht en statuut van de gerechtigde (gezinshoofd, alleenstaande of samenwonende)? Hoe vaak betrof het een arbeider, een zelfstandige of een bediende?

2) Welke is de gemiddelde leeftijd van de gerechtigde op een invaliditeitsuitkering met een officiële verblijfplaats in een ander land dan België, voor de afgelopen vijf jaar waar cijfers voor beschikbaar zijn? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per jaar, en naar het land waar de gerechtigde zijn officiële woonplaats heeft. Hoe vaak betrof het een arbeider, een zelfstandige of een bediende?

3) Wat was de hoogte van de uitkering, die werd uitgekeerd aan een invalide met een officiële verblijfplaats buiten België, in de afgelopen vijf jaar waarvoor cijfermateriaal beschikbaar is? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen naar het land waar de gerechtigde zijn officiële woonplaats heeft, naar geslacht en naar het statuut van de gerechtigde (gezinshoofd, alleenstaande of samenwonende). Hoe vaak betrof het een arbeider, een zelfstandige of een bediende?