Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3331

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 30 september 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Thematische verloven - Evolutie - Kostprijs

buitengewoon verlof
ouderverlof
loopbaanonderbreking
politiek verlof
officiële statistiek
geografische spreiding
verlof om sociale redenen
vaderschapsverlof
zwangerschapsverlof
balans tussen werk en privé

Chronologie

30/9/2011Verzending vraag
6/12/2011Antwoord

Vraag nr. 5-3331 d.d. 30 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Dit najaar zal de Europese richtlijn waardoor ouderschapsverlof wordt uitgebreid van drie naar vier maanden, in Belgisch recht worden omgezet. Het is dan ook interessant om enkele bestaande verlofstelsels te vergelijken.

Graag had ik van de minister een antwoord op de volgende vragen:

1) Wat is het gemiddeld aantal dagen per begunstigde in geval van klein verlet in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende), per reden van het klein verlet (overlijden, huwelijk, ..) , en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

2) Wat is het maandelijkse gemiddeld aantal dagen per begunstigde in geval van respectievelijk pleegzorg-, en adoptieverlof in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

3) Hoeveel mensen nemen hun ouderschapsverlof op in 1 keer of in verschillende keren (2, 3 of meer dan 3 keer)? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

4) Wat is het maandelijkse gemiddeld aantal dagen per begunstigde ouderschapsverlof in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

5) Wat is het maandelijkse gemiddeld aantal dagen per begunstigde in geval van jeugd- en seniorvakantie in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

6) Wat is het maandelijkse gemiddeld aantal dagen per begunstigde in geval van politiek verlof in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

7) Wat is het maandelijkse gemiddeld aantal dagen per begunstigde in geval van palliatief verlof in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

8) Wat is het maandelijkse gemiddeld aantal dagen per begunstigde in geval van verlof voor de verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid in de afgelopen vijf jaar? Wat was hiervan de totale kostprijs? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per gewest, per statuut (ambtenaar, arbeider, bediende) en in volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 20, tussen 20 en 29 jaar, tussen 29 en 39 jaar, tussen 39 en 49 jaar, tussen 49 en 59 jaar, tussen 60 en 69 jaar, ouder dan 70 jaar.

Antwoord ontvangen op 6 december 2011 :

De gegevens met betrekking tot het statuut ambtenaar zijn niet beschikbaar.

1. Er zijn geen gegevens beschikbaar in verband met klein verlet.

2: Pleegzorg.

Tabellen opgesplitst naar statuut (arbeider – bediende) vanaf 2008 volgens

leeftijdscategorie, per gewest, per jaar bevattende:

- aantal begunstigden op jaarbasis;

- bedragen op jaarbasis;

- dagen op jaarbasis.

Voor de pleegzorg is het aantal dagen per jaar beperkt tot maximum 6.

Het gaat hier om de toekenning van een aantal uitkeringen per maand; een maandelijks gemiddelde is dus niet relevant.

3 en 4. Ouderschapsverlof.

Tabellen opgesplitst naar statuut (arbeider – bediende) vanaf 2006 volgens leeftijdscategorie, per gewest, per jaar bevattende:

- aantal begunstigden op jaarbasis;

- bedragen op jaarbasis.

Voor thematische verloven o.a. ouderschapsverlof is de notie dagen niet van toepassing. Het gaat om een toekenning van een aantal uitkeringen per maand; een “maandelijks gemiddeld aantal dagen” is hier dus zonder betekenis.

5. Jeugd- en seniorvakantie.

Tabellen opgesplitst naar statuut (arbeider – bediende) vanaf 2006 (jeugdvakantie) en 2007 (seniorvakantie) volgens leeftijdscategorie, per gewest, per jaar bevattende:

- aantal begunstigden op jaarbasis;

- bedragen op jaarbasis;

- dagen op jaarbasis.

Jeugd- en seniorvakanties zijn geen typische maanduitkeringen (zoals bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen), daarom werd geopteerd om het aantal dagen op jaarbasis te geven.

6. Er zijn geen gegevens beschikbaar inzake politiek verlof.

7. Palliatief verlof.

Tabellen opgesplitst naar statuut (arbeider – bediende) vanaf 2006 volgens leeftijdscategorie, per gewest, per jaar bevattende:

- aantal begunstigden op jaarbasis;

- bedragen op jaarbasis.

Voor thematische verloven o.a. palliatieve zorgen is de notie dagen niet van toepassing. Het gaat om een toekenning van een aantal uitkeringen per maand; een “maandelijks gemiddeld aantal dagen” is hier dus zonder betekenis.

8. Medische bijstand.

Tabellen opgesplitst naar statuut (arbeider – bediende) vanaf 2006 volgens leeftijdscategorie, per gewest, per jaar bevattende:

- aantal begunstigden op jaarbasis;

- bedragen op jaarbasis.

Voor thematische verloven o.a. medische bijstand is de notie dagen niet van toepassing. Het gaat om een toekenning van een aantal uitkeringen per maand; een “maandelijks gemiddeld aantal dagen” is hier dus zonder betekenis.

Gelet op de omvang van de gevraagde inlichtingen, zullen deze rechtstreeks worden medegedeeld.

Een kopie van het antwoord ligt eveneens ter inzage bij de Griffie van de Senaat.