Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3274

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 30 september 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Goed bestuur - Colleges van geneesheren - Commissies opvolging bio-ethische thema's - Werkingskosten - Activiteiten

dokter
consultatieve bevoegdheid
bedrijfskosten
medische research
Federale Commissie voor medisch en wetenschappelijk onderzoek op embryo's in vitro
rechten van de zieke

Chronologie

30/9/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4255

Vraag nr. 5-3274 d.d. 30 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de loop der jaren werden verschillende overlegstructuren opgericht die de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid ondersteunen in het voeren van een goed bestuur. Ik denk hierbij in de eerste plaats aan die structuren, die een kwaliteitsbevorderende functie hebben, zoals de "colleges van geneesheren". Daarnaast zijn er commissies die de zogenaamde bio-ethische thema's opvolgen. In mijn vraag S-1365 peilde ik reeds naar de werkingskosten van deze commissies.

Geachte minister, graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Wat is sinds de afgelopen twee jaar, waarvoor gegevens beschikbaar zijn, de werklast (aantal en aard van de dossiers) en de werkingskost van respectievelijk de federale commissie voor medisch en wetenschappelijk onderzoek op embryo's in vitro en de federale controle en de evaluatiecommissie patiëntenrechten? Graag had ik deze cijfers verkregen met een onderscheid tussen zitpenning en verplaatsingskosten, onkosten ingebracht door de leden, het werkingsbudget, de grootte van het administratieve kader en de personeelskosten en werkingskosten, opgesplitst per jaar.

2) Wat is sinds de afgelopen twee jaar, waarvoor gegevens beschikbaar zijn, de werkingskost van de diverse Colleges van geneesheren (cardiale pathologie, geriatrie, gespecialiseerde spoedgevallenzorg, intensieve zorgen, chronische nierinsufficientie, moeder en pasgeborene, medische beeldvorming en nucleaire geneeskunde, radiotherapie, reproductieve geneeskunde, oncologie, pediatrie). Graag had ik deze cijfers verkregen met een onderscheid tussen zitpenning en verplaatsingskosten, onkosten ingebracht door de leden, het werkingsbudget, de grootte van het administratieve kader en de personeelskosten, werkingskosten, opgesplitst per jaar.

3) Zijn er verschillen tussen de diverse colleges van geneesheren qua activiteitsgraad? Welke colleges van geneesheren hebben tot op heden geen uniform registratieformulier opgesteld met tot doel de externe evaluatie van kwaliteit? Welke colleges van geneesheren hebben reeds richtlijnen opgesteld die het kwaliteitsniveau voor hun domein verzekeren? Werden er andere initiatieven genomen, dan het opstellen van een registratieformulier of het opstellen van richtlijnen, die ervoor zorgden dat het kwaliteitsniveau werd opgetrokken? Zo ja, welke waren dit?

4) Bent u akkoord dat de colleges van geneesheren een hoeksteen zijn, in de opvolging en optimalisering van de kwaliteitszorg in hun domein? Hoe is uw visie omtrent de invulling van de optimalisering van de kwaliteitszorg? Welke criteria dienen volgens u absoluut te worden vervuld?