Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2728

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 juli 2011

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Asiel en migratie - Verwijderingsbeslissing - Administratieve vrijheidsberoving - Controle

politiek asiel
illegale migratie
verwijdering
vreemdelingenrecht
asielzoeker

Chronologie

12/7/2011Verzending vraag
8/11/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2728 d.d. 12 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een opgesloten vreemdeling geniet minder procedurele waarborgen dan een beschuldigde die onder aanhoudingsbevel is geplaatst. In tegenstelling tot de controle die de Raadkamer in strafzaken op de voorlopige hechtenis uitoefent, gebeurt de controle op de beslissing tot vrijheidsberoving die met een verwijderingbeslissing gepaard gaat, niet automatisch: de vastgehouden vreemdeling moet eerst een beroep indienen.

In het jaarverslag 2010van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding, vraagt het Centrum om uitbreiding van de rechterlijke controle die de Raadkamer uitoefent op de administratieve vrijheidsberoving, zoals de richtlijn 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven ook voorziet.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe beoordeelt en evalueert de geachte staatssecretaris de vraag van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding zoals de richtlijn 2008/115/EG ook voorziet?

2) Hoe en wanneer plant hij een aanpassing van de regelgeving dienaangaande?

Antwoord ontvangen op 8 november 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

De Richtlijn 2008/115/EG vereist geenszins een automatische rechterlijke controle op de administratieve vrijheidsberoving die met een verwijderingsbeslissing gepaard gaat maar vereist daarentegen de mogelijkheid om een beroep hiertegen in te dienen (artikel 13).

De Belgische wetgeving is aldus volledig conform de Richtlijn 2008/115/EG.