Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2720

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 12 juli 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Verkrachtingen - Aantallen - Seponeringen - Handhaving

seksueel geweld
officiële statistiek
openbaar ministerie
gerechtelijke vervolging
strafsanctie

Chronologie

12/7/2011Verzending vraag
10/11/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2719

Vraag nr. 5-2720 d.d. 12 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aantal geregistreerde verkrachtingen bedraagt in ons land ongeveer 3 000 per jaar. Dat zijn er acht per dag. Toch lopen weinig verkrachters van meerderjarige personen een veroordeling op en komt slechts een op de honderd in de gevangenis terecht. De Belgische veroordelingscijfers liggen lager dan het gemiddelde in de Europese Unie (EU).

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel gevallen van verkrachting werden er de laatste drie jaren aangegeven bij de politie? Kan u de evolutie van het aantal aangiften toelichten?

2) Kan u aangeven hoeveel procent van de verkrachtingen daadwerkelijk wordt aangegeven in België?

3) In hoeverre bestaan er richtlijnen inzake het onmiddellijk opsporen van gerechtelijk bewijsmateriaal ingeval van een aangifte van verkrachting en kunnen die worden toegelicht?

4) Beschikt elke politiezone over gespecialiseerde onderzoekers en een standaardkit waarmee er op de plaatsen van de misdaad stalen kunnen worden genomen ingeval van een aangifte van verkrachting? Zo neen, waarom niet en gaat de geachte minister hier werk van maken?

5) Hoeveel aangiften inzake verkrachting werden respectievelijk voor de jaren 2008, 2009 en 2010 geseponeerd en welke waren de voornaamste redenen voor het sepot?

6) Hoeveel bedraagt het percentage seponeringen op het totaal aantal aangiftes voor verkrachting? Hoeveel aangiften voor verkrachting hebben daadwerkelijk tot een veroordeling geleid en dit voor de laatste drie jaren?

Antwoord ontvangen op 10 november 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

Deze parlementaire vraag valt niet onder onze bevoegdheid, maar onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdiensten (FOD) Justitie.