Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2703

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 juli 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Het aantal ziektedagen van treinbestuurders

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
bestuurder
ziekteverlof

Chronologie

12/7/2011Verzending vraag
26/7/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-992

Vraag nr. 5-2703 d.d. 12 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent berichtten de media over het relatief hoog aantal ziektedagen van busbestuurders van de Vlaamse vervoersmaatschappij deLijn, namelijk 18 dagen per jaar of 8,5% van alle werkdagen. Dit aantal ligt beduidend hoger dan andere werknemers, bijv. gemiddeld 2,1% bij bedienden en 3,5% bij arbeiders in de privésector.

Ik vermoed dat u, zoals ik, me vragen stel bij deze vergelijkingen en dat wij ook wel begrip opbrengen voor de bijzonder hoge fysieke en mentale vereisten aan het beroep van buschauffeur. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar, kunnen ook treinbestuurders in een soortgelijke categorie worden ondergebracht. Uiteraard zijn hun transportmiddel en de wijze waarop ze zich verplaatsen verschillend, anderzijds delen ze de hoge verantwoordelijkheid, permanente concentratie enz.

Kan de Minister het gemiddeld aantal ziektedagen van een gemiddelde treinbestuurder per jaar meedelen? Hoe evalueert en duidt de Minister dit aantal? Hoe evolueerde dit aantal ziektedagen jaarlijks sinds 2006? Wat leidt de Minister af uit deze ontwikkelingen?

Hoe verhoudt dit aantal zich tot de gemiddelden van andere personeelscategorieëen binnen de NMBS, bijv. treinconducteurs, stationpersoneel, onderhoudspersoneel enz? Hoe verhoudt het gemiddeld aantal ziektedagen van treinbestuurders zich tot het algemeen gemiddelde van het NMBS-personeel, in de verschillende NMBS-geledingen?

Hoe verhoudt het gemiddeld aantal ziektedagen van treinbestuurders zich tot het gemiddelde van de federale ambtenaren? Hoe evalueert en duidt de Minister deze verhouding en de evolutie ervan de voorbije jaren?

Antwoord ontvangen op 26 juli 2011 :

Het gemiddeld aantal ziektedagen voor de treinbestuurders bedroeg volgens de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)-Groep in 2006 twaalf dagen, in 2007 veertien dagen, in 2008 dertien dagen, in 2009 dertien dagen en in 2010 dertien dagen. Het gaat hier om het gemiddeld aantal dagen dat een zieke treinbestuurder afwezig is. Dit aantal blijft dus vrij stabiel.

De verhouding van dit gemiddeld aantal ziektedagen voor treinbestuurders ligt beduidend lager dan het totaal gemiddelde voor de NMBS-Groep. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de gemiddelde leeftijd van deze personeelscategorie.

Het is een bekend fenomeen dat het ziekteverzuimpercentage stijgt bij toenemende leeftijd. Op 1 januari 2011 was meer dan de helft van de personeelsleden van de NMBS-Groep 49 jaar of ouder. De groep van de treinbestuurders is een jongere populatie waarbij op 1 januari 2011 meer dan de helft 41 jaar was of ouder.

Dit laatste kan mee verklaard worden door het feit dat treinbestuurders hun rechten op een rustpensioen - onder bepaalde statutaire voorwaarden, afhankelijk van het aantal jaren rijdiensten - kunnen laten gelden vanaf de leeftijd van 55 jaar.

Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage bij het totaal van het personeel van de NMBS-groep schommelt rond de 5 % volgens de cijfers van 2009.

Het gemiddeld ziekteverzuimpercentage voor federale ambtenaren ligt, volgens de cijfers van 2009, op 6,63 %