Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2605

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 22 juni 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Stoppen met roken - Consultaties van een gespecialiseerde arts - Gebruik van ondersteunende geneesmiddelen - Aantallen

nicotineverslaving
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

22/6/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4247

Vraag nr. 5-2605 d.d. 22 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 1 oktober 2009 komt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) gedeeltelijk tussen bij een consultatie door een tabakoloog. Deze maatregel maakt deel uit van uw " Nationaal kankerplan ". Ook worden enkele farmacologische middelen, die helpen bij het stoppen met roken, terugbetaald.

Uit een stand van zaken die de geachte minister in maart 2011 publiceerde, bleek dat er, tussen oktober 2009 en augustus 2010, 17 552 consultaties gehouden werden (eerste sessie en de volgende sessies samen). Bij 439 van deze sessies betrof het zwangere vrouwen.

Uit deze cijfers kan men echter niet afleiden om hoeveel patiënten het ging, noch kan men vergelijken met de voorgaande jaren. Daarom lijkt een verdere opsplitsing van deze cijfers interessant.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel patiënten hadden er tussen oktober 2008 en oktober 2010 een consultatie bij een tabakoloog? Graag had ik hierbij een opsplitsing verkregen per gewest en per jaar. Om hoeveel sessies ging het hierbij gemiddeld per patiënt? Welk aandeel van deze sessies werd terugbetaald?

2) Hoeveel van deze patiënten gingen er tussen oktober 2008 en oktober 2010 in het kader van hun zwangerschap bij een tabakoloog? Graag had ik hierbij een opsplitsing per gewest en per jaar gekregen. Om hoeveel sessies ging het hierbij gemiddeld per patiënt? Welk aandeel van deze sessies werd terugbetaald?

3) Heeft de geachte minister een beeld van de evolutie van de verkoop van nicotinevervangende (kauwgom, Microtab, Lozenge, nicotinepleisters, Champix en Zyban) en nicotinevrije farmacologische middelen (Bupropion, Nortriptyline)? Graag had ik een gedetailleerd overzicht van de verkoop en terugbetaling van deze middelen tussen oktober 2008 en oktober 2010 gekregen, opgesplitst per jaar en per gewest.