Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1803

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 21 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

De relaties van België met de Dalai Lama en de Tibetaanse regering

Tibet-kwestie
China
diplomatieke betrekking

Chronologie

21/3/2011Verzending vraag
26/4/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-578

Vraag nr. 5-1803 d.d. 21 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Dalai Lama is niet alleen de spirituele leider voor miljoenen boeddhisten in de wereld, maar ook het verbannen staatshoofd van Tibet dat door China nog altijd wordt bezet. Deze Tibetaanse regering bevindt zich sinds 1960 in ballingschap in Noord India. De Dalai Lama is de verpersoonlijking van geweldloosheid. In die zin vormt hij wereldwijd een inspiratiebron voor vele mensen, ook voor niet boeddhisten.

De huidige Belgische regering nam in het verleden een behoorlijk schizofrene houding aan ten opzichte van de Dalai Lama. Men wil hem uiteraard wel ontvangen, maar enkel als privépersoon en niet als spirituele leider of staatshoofd.

Daarom kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen.

1. Welke formele en informele relaties onderhoudt deze regering met de Dalai Lama en/of de Tibetaanse regering in ballingschap? Bestaan er diplomatieke contacten met de Dalai Lama en/of de Tibetaanse regering in ballingschap? Op welke wijze, bij welke gelegenheden en op welke tijdstippen heeft deze regering formele en informele contacten gehad met de Dalai Lama en/of de Tibetaanse regering in ballingschap?

2. Hoe staat deze regering ten opzichte van de Tibetaanse kwestie? Heeft de minister deze kwestie reeds aangekaart bij de Chinese autoriteiten? Op welke wijze, bij welke gelegenheden en op welke tijdstippen heeft hij dat gedaan?

Antwoord ontvangen op 26 april 2011 :

  1. Als antwoord op uw eerste vraag kan ik het geachte lid bevestigen dat België geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met de Tibetaanse regering in ballingschap. Dit betekent dan ook dat de ambassadeur van België te New Delhi geen instructies ontvangt om contacten te leggen met de Tibetaanse regering in ballingschap die zijn zetel te Dharamsala heeft. In het verleden is de Dalai Lama al in de hoedanigheid van religieus leider door leden van de federale regering ontvangen. Verder geldt de regel van de scheiding der machten: het staat het federale- en/of deelstaatparlementen, en a fortiori individuele gekozenen, vrij om ontmoetingen met de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers te hebben.

  2. Zoals al vermeld in mijn antwoord op de schriftelijke vraag nr 4-6997 van de heer Pol Van Den Driessche (15 maart 2010), drukt ons land, ter gelegenheid van bilaterale contacten op hoog niveau met China, de hoop uit dat de dialoog tussen de Chinese autoriteiten en de vertegenwoordigers van de Dalai Lama tot oplossingen zal leiden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Met name tijdens het officieel bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao op 6 oktober vorig jaar heeft premier Yves Leterme China aangemoedigd deze dialoog verder te zetten teneinde een vreedzame oplossing te vinden voor de Tibetaanse kwestie. Ook blijf ik, in de geëigende internationale fora zoals de verenigde Naties (VN)-Mensenrechtenraad, nauwlettend de toestand van de mensenrechten in China – waaronder ook deze in Tibet – opvolgen.