Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1198

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Bestrijding van zwartwerk - Resultaten - Cijfergegevens

zwartwerk
ondergrondse economie
officiële statistiek

Chronologie

4/2/2011Verzending vraag
3/8/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1199

Vraag nr. 5-1198 d.d. 4 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Regelmatig berichten de media over succesvolle acties tegen het zwartwerk. De Sociale Inspectiedienst spoort blijkbaar geregeld georganiseerde praktijken op.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel gevallen van zwartwerk werden er jaarlijks vastgesteld in de periode 2006-2010? Welke eigenschappen vertonen deze vaststellingen, onder andere met betrekking tot:

a) soort werk;

b) profiel van de zwartwerker, leeftijd / geslacht / afkomst;

c) regio van vaststelling;

d) mate van recidive;

e) profiel van de opdrachtgever?

Hoe duidt de geachte minister deze cijfers en ontwikkelingen, welke conclusies kan men hieruit trekken en gaven deze aanleiding tot een aanpassing van het beleid ter zake?

2) Hoeveel van deze vaststellingen leidden naar een veroordeling in dezelfde periode? Hoe evalueert en duidt de geachte minister deze cijfers?

3) Met welke hypotheses over het totaal en aard van het zwartwerk in België werkt de Sociale Inspectie, op welke basis steunen deze hypotheses en hoe evolueerden ze de voorbije jaren? Welke financiële en sociaal-economische consequenties zijn er aan deze hypotheses verbonden?

4) Welke zijn de belangrijkste hinderpalen om zwartwerk succesvol te bestrijden? Wat ondernam of plant de geachte minister om deze hinderpalen weg te werken?

5) Hoe interpreteert de geachte minister de stelling dat zwartwerk tegemoet komt aan reële maatschappelijke noden omdat:

a) het ook minder rijke mensen toelaat om bijvoorbeeld werkzaamheden te laten verrichten; en

b) zwart geld zorgt voor een belangrijke geldstroom en consumptiedrift, bijvoorbeeld in de horeca en bij aankoop van luxegoederen?

Antwoord ontvangen op 3 augustus 2011 :

Voor wat betreft de bestrijding van zwartwerk door de Algemene diractie (AD) Toezicht van de sociale wetten kan ik het geachte lid laten weten dat deze inspectiedienst volledig ingeschakeld is en ten volle meewerkt aan de uitvoering van controles in het kader van de arrondissementscellen , met de frequentie bepaald in artikel 322 § 1 van de programmawet van 27 december 2006.

Wat betreft de resultaten van deze controles, alsook betreffende de bijkomende vragen rond de aspecten van zwartwerk en omtrent de samenwerking met de andere inspectiediensten deze zijn terug te vinden in het antwoord reeds gegeven aan het geachte lid door de Staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, de heer Carl Devlies.

Dit antwoord is als bijlage bijgevoegd.

Verder deel ik U mede dat voor wat betreft vraag 2) deze materie behoort tot de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst (FOD Justitie).