Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1155

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 februari 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Belgacom - Personeel - Etnische en culturele diversiteit

Proximus
buitenlandse staatsburger
culturele verscheidenheid
ambtenaar

Chronologie

2/2/2011Verzending vraag
13/7/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1155 d.d. 2 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische bevolking wordt etnisch en cultureel steeds diverser. Heel wat Belgen zijn van niet-Belgische afkomst, via ouders of grootouders. Ondanks de zeer grote diversiteit in onze maatschappij zijn grote groepen mensen uit een zelfde land afkomstig, zoals uit de Europese landen Italië, Nederland, Spanje, Griekenland, maar ook uit Turkije en Marokko en meer recent uit Oost-Europa en Centraal-Afrika.

Heel wat van deze mensen hechten zich in ons land en hun kinderen en kleinkinderen groeien hier op. In heel veel gevallen verkrijgen ze de Belgische nationaliteit of worden als Belg geboren. Een groot aantal van hen zijn door hun gezinsomgeving, hun naam, hun huidskleur en andere kenmerken, herkenbaar als etnisch of cultureel divers. Toch zijn ze onmiskenbaar Belg, met alle rechten en plichten die daarbij horen.

Het is belangrijk dat die etnische en culturele diversiteit zich ook in de overheden manifesteert en dat de diensten van en voor de gemeenschap een maatschappelijke en culturele emanatie worden van de bevolking. Dit heeft onder andere te maken met een personeels- en vooral met een aanwervingsbeleid, waarbij heel bewust moet worden gestreefd naar een goede representativiteit. Uiteraard kan dit niet op een apothekersweegschaal worden afgewogen, toch kan men via de meting van de etnische en culturele diversiteit een beeld worden gevormd van de mate waarin deze diensten tegemoet komen aan dit weerspiegelingsideaal.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen met betrekking tot de toestand bij Belgacom.

1. Hoe groot is het aandeel van de personeelsleden met een etnisch cultureel diverse afkomst bij Belgacom? Welke definitie hanteert het bedrijf hiervoor? Hoe groot is de aanwezigheid van personeelsleden uit (1) Turkije, (2) Marokko, (3) Centraal-Afrikaanse landen (4) het verre oosten (5) andere Europese landen. Hoe evolueerden deze percentages in de periode 2006-2010? Hoe evalueert en duidt de minister die cijfers en de evolutie ervan?

2. Als de cijfers worden geanalyseerd naar (1) statutair of contractueel verband, (2) niveau en (3) anciënniteit, welke conclusies kunnen dan worden getrokken?

3. Is de huidige aanwezigheid van etnisch en cultureel diverse groepen binnen het personeelsbestand optimaal? Zo ja, op basis van welke argumenten? Zo niet, wat ondernam of plant de minister om die aanwezigheid te verbeteren?

Antwoord ontvangen op 13 juli 2011 :

1. Het begrip etnische afkomst is onbruikbaar voor Belgacom nv wegens het ontbreken van referentiegegevens ter zake. Belgacom beschikt inderdaad niet over informatie, tenzij de nationaliteit van de medewerkers, om correct met dit onderwerp te kunnen omgaan.

Bovendien is het wettelijk niet mogelijk een analyse uit te voeren van de etnische afkomst zonder de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken populatie.

Belgacom kan dus enkel gegevens op basis van de nationaliteit van de medewerkers voorleggen. Bij Belgacom zijn er in totaal 43 nationaliteiten aanwezig. Op 16 177 personeelsleden, zijn er 15 776 Belgen.

Nationaliteit

Aantal

Algerijns

3

Amerikaans

8

Belgisch

15776

Boliviaans

1

Brits

14

Canadees

4

Centr.afrikaans

1

Chinees

4

Deens

1

Duits

11

Egyptisch

2

Filippijns

1

Fins

1

Frans

111

Grieks

7

Guyaans

1

Hongaars

2

Iers

2

Indisch

8

Italiaans

93

Ivoriaans

1

Joegoslavisch

1

Kazachstaans

1

Kongolees

4

Liberiaans

1

Luxemburgs

1

Marokkaans

11

Mauritiaans

2

Nederlands

41

Nieuwzeelands

1

Oostenrijks

1

Pools

2

Portugees

6

Roemeens

11

Russisch

4

Senegalees

1

Spaans

29

Tunesisch

2

Turks

1

Venezolaans

1

Zimbabwaans

1

Zwitsers

2

Totaal

16 177

2. De bovenstaande cijfers geven de situatie eind 2010 bij Belgacom nv weer.

In die periode vertegenwoordigden de niet-Belgische medewerkers 2,5 % van het personeel.

De evolutie sinds 2006 is de volgende:

– eind 2006: 1,6 %;

– eind 2007: 1,6 %;

– eind 2008: 1,7 %;

– eind 2009: 1,9 % .

We stellen dus een groei vast van het aantal niet-Belgische personeelsleden ten opzichte van het totale aantal medewerkers.

Er kunnen nog andere interessante conclusies worden getrokken uit de analyse van de cijfers van het aantal niet-Belgische medewerkers.

- Het merendeel van de niet-Belgische medewerkers situeert zich in de leeftijdscategorieën: 25 tot 44 jaar met een duidelijke piek voor de categorie van 35 tot 39 jaar.

- Qua tewerkstelling in de onderneming situeert 47 % van de niet-Belgische populatie zich in de middle management functies.

- Wat de verdeling mannen/vrouwen betreft in de niet-Belgische populatie zijn 65 % van de medewerkers mannen en 35 % vrouwen, wat overeenstemt met de algemene verhouding mannen/vrouwen bij Belgacom.

- Qua anciënniteit heeft 32 % van de populatie niet-Belgische medewerkers een anciënniteit van tien tot vijftien jaar en 30 % een anciënniteit van één tot vijf jaar.

- Van de niet-Belgische medewerkers zijn 97,51 % contractuelen en 2,49 % statutairen. De niet-Belgische statutaire medewerkers vertegenwoordigen 0,1 % van het totale aantal statutaire medewerkers (de Belgische nationaliteit is een vereiste om als statutair te worden aangeworven). De niet-Belgische contractuelen vertegenwoordigen 4,98 % van het aantal contractuele medewerkers.

3. Wat de diversiteit betreft, steunt Belgacom op een beleid dat vier pijlers beslaat (geslacht, leeftijd, handicap, cultuur) en dat werd ingevoerd met de focus op het diversiteitsbewustzijn in het bedrijf. Belgacom beschikt meer bepaald over:

- een diversiteitscharter (charter dat de objectieven van de directie van Belgacom met betrekking tot diversiteit belicht), dat werd ondertekend door het directiecomité;

- een diversiteitsenquête voor het hele personeel (enquête gelanceerd bij de aanvang van het diversiteitsprogramma om alle personeelsleden over dit thema te ondervragen en zo de eerste actiepijlers te bepalen);

- een diversiteitsidentiteit (logo, slogan, intranet, …);

- een opleiding voor het hele personeel;

- een opleiding voor rekruteerders;

- “cookbooks” en “notebooks” (fysieke dragers om de diversiteitsaanpak te onderbouwen);

- Diversity Days en Diversity Weeks tijdens welke diversiteitsacties/-ideeën werden voorgesteld aan de werknemers van Belgacom);

- sounding boards (werkgroepen) met de betrokken populaties;

- partnerships met andere organisaties, bv. Wheelit, Belgian Paralympic Committee.

Deze verschillende initiatieven hebben Belgacom het federale label Gelijkheid Diversiteit opgeleverd voor de periode 2006-2010.

Belgacom streeft ernaar dit diversiteitsbeleid voort te zetten in de komende maanden en jaren.