Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11353

van Veerle Stassijns (N-VA) d.d. 4 april 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de vermindering van suikers in voeding

levensmiddelenindustrie
suiker
voedingsnorm
levensmiddelenadditief

Chronologie

4/4/2014Verzending vraag
16/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4899

Vraag nr. 5-11353 d.d. 4 april 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan niet meer dan 25 gram suiker per dag te eten. Dat is vijf keer minder dan wat de gemiddelde Belg nu eet. Volgens de heer Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid lopen er op dit moment gesprekken met de vertegenwoordigers van de voedingsindustrie om afspraken te maken om de hoeveelheid suiker in onze voeding grondig te verminderen. Een gedetailleerde studie van onze voedingsgewoontes moet een zicht geven op de belangrijkste suikerbommen.

Betreffende de vermindering van suikers in de voeding heb ik volgende vraag voor u:

Hoe ver zijn uw diensten en u intussen gevorderd in de onderhandelingen met de voedselproducenten? Kunt u mij een stand van zaken geven over die gesprekken?

Antwoord ontvangen op 16 april 2014 :

In het kader van het Federaal Voedings- en Gezondheidsplan (FVGP)werd samen met de verschillende sectoren uit de voedingsmiddelenindustrie, wetenschappelijke deskundigen en mijn administratie een werkgroep rond energiereductie opgericht. Die werkgroep heeft tot doel om tot verminderingen te komen op het vlak van de hoeveelheid verzadigde vetten en transvetten, toegevoegde suikers en de grootte van de porties. Een vermindering van het verbruik van toegevoegde enkelvoudige suikers in combinatie met een verhoogde inname van essentiële complexe koolhydraten is een van de prioritaire voedingsdoelstellingen van het FVGP.

Op vrijdag 21 maart ging een eerste vergadering door met de landbouw- en voedingssectoren. Alle actoren stond positief tegenover onze doelstelling, en ze hebben allemaal aangegeven om de inspanningen op het vlak van hun producten te willen verderzetten. Elke betrokken actor heeft zich ertoe geëngageerd om tegen eind juni ten laatste, een document op te stellen met de verwezenlijkingen tot op heden op het vlak van vetten en suikers, de evaluatie die zij daarvan maken, en wat ze voorstellen voor de toekomst. Met deze verschillende inputs van de sector en onze eigen gegeven, zullen we een actieplan “energiebalans” opstellen tegen begin september. De gekozen aanpak wordt algemeen zeer goed ontvangen, en we hebben een echte wil gevoeld om vooruit te gaan.