Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11136

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 18 februari 2014

aan de minister van Werk

het bijstandstoerisme

sociale uitkering
fraude
EU-onderdaan
ziekteverzekering
gezinsuitkering
minimumbestaansinkomen
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

18/2/2014Verzending vraag
14/5/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4571

Vraag nr. 5-11136 d.d. 18 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Nederland zet hoog in op de aanpak van bijstandstoerisme of uitkeringsmigratie door EU-burgers. Het wil vermijden dat EU-burgers in een ander EU-land een uitkering krijgen zonder er ooit te hebben gewerkt. De Nederlandse plannen stuiten binnen de Europese Unie echter op grote kritiek. Op Europees niveau wordt een werkgroep opgericht, maar dit gaat volgens de Nederlanders niet ver genoeg. Zij willen uitkeringsmigranten het liefst tijdelijk "ongewenst verklaren". De Europese Unie vraagt daarom harde cijfers.

Ik heb volgende vragen voor de minister:

1) Hoeveel niet-Belgen ontvangen in België een leefloon, en dat voor de jaren 2010, 2011 en 2012 en opgesplitst per regio en voor de belangrijkste steden?

2) Hoeveel niet-Belgen ontvangen kinderbijslag in België zonder dat zij hier hebben gewerkt, en dat voor de jaren 2010, 2011 en 2012 en opgesplitst per regio en voor de belangrijkste steden?

3) Hoeveel niet-Belgen ontvangen een ziekte-uitkering of uitkering wegens arbeidsongeschikheid, en dat voor de jaren 2010, 2011 en 2012 en opgesplitst per regio en voor de belangrijkste steden?

4) Over welke bedragen spreken we jaarlijks? Hoeveel niet-Belgen ontvangen met andere woorden een uitkering zonder dat zij daarvoor in België ooit hebben gewerkt?

5) Hoe staat u tegenover de aanpak van de uitkeringsfraude? Zal ons land zich bij het Nederlandse initiatief aansluiten?

Antwoord ontvangen op 14 mei 2014 :

In antwoord op de vragen rond het “Bijstandstoerisme” moet ik verwijzen:

1) Voor de eerste vraag rond het leefloon naar mevrouw Maggie De Block, bevoegd Staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie.

2) Voor de tweede vraag rond Kinderbijslag naar Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

3) Voor de derde vraag rond de ziekte-uitkering en de uitkering voor werkonbekwaamheid eveneens naar mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

4) Als antwoord op de vierde vraag kan ik meegeven:

Om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering in België op basis van prestaties in het buitenland moet de werknemer minstens 1 dag gewerkt hebben in België voor het aanvragen van de werkloosheid.

Het aantal niet-Belgen dat een uitkering werkloosheid ontvangt op basis van buitenslandse prestaties en minimaal 1 dag arbeid in België komt op:

5) Voor de vijfde vraag rond uitkeringsfraude kan ik ook verwijzen naar de heer John Crombez, Staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude

Tot aanvulling kan ik meegeven dat er binnen de Belgische werkloosheidsverzekering een grote nadruk ligt op preventie. Hierbij worden initiatieven ontplooid om voor de betaling van de werkloosheidsuitkeringen al gevallen van fraude te detecteren en te vermijden.

Ook is het zo dat wie achteraf betrapt wordt de ten onrechte ontvangen uitkeringen moet terugbetalen, in sommige gevallen gecombineerd met een uitsluiting van het recht op uitkeringen. In geval van manifeste fraude wordt het dossier overgemaakt aan de arbeidsauditeur voor verder gevolg. Het is een voor iedereen duidelijk en fair systeem dat ook effectief werkt zonder dat er daarbovenop nog boetes moeten geheven worden.