Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11087

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 7 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Syrië - Handelsbetrekkingen - Chemische producten - Uitvoer - Overzicht

Syrië
handelsbetrekking
uitvoer
chemisch product
chemisch wapen

Chronologie

7/2/2014Verzending vraag
30/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-11087 d.d. 7 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar aanleiding van mijn eerdere schriftelijke vraag nr. 5-9982, had ik graag een gedetailleerde update ontvangen over het aangehaalde onderwerp. Ik had graag meer info over het type chemische producten die ons land naar Syrië exporteert, gelet op bijvoorbeeld de problematiek van de dual use producten (kaliumfluoride, natriumfluoride, glycol, …).

Ik heb aldus volgende vragen:

1) Kan de minister specificeren, opgedeeld per jaar voor de jongste tien jaar, welke chemicaliën ons land naar Syrië heeft uitgevoerd? Staan hiervan producten op de lijst van producten voor dual use? Indien hij hierover geen informatie kan geven, hoe komt dat?

2) Acht hij het mogelijk dat dergelijke producten een onderdeel zijn geweest in het productieproces voor chemische wapens in Syrië?

3) Kan hij mij voor 2013 een update geven over de handel van België met Syrië in miljoen euro? Hoeveel bedroeg in 2013 de handel in chemische producten met Syrië, en dit zowel in miljoen euro als procentueel?

4) Hebben tussen begin 2012 en eind 2013 grootschalige wijzigingen plaatsgevonden in de handelsbetrekkingen met Syrië? Zo ja, welke? Welke wijzigingen waren er in de categorie van chemische producten?

Antwoord ontvangen op 30 april 2014 :

1) In de voorbije tien jaar heeft België 971 verschillende chemische producten geëxporteerd naar Syrië. De drie meest geëxporteerde producten zijn : vaccins voor mensen, geneesmiddelen en preparaten voor het verwijderen van verf en vernis. In verband met de dual-use problematiek: bedrijven die chemische producten willen exporteren die op de dual-use lijst staan, hebben hiervoor een exportvergunning nodig die toegekend wordt door de gewesten. Indien u hier meer informatie over wenst verwijs ik u door naar de gewesten, aangezien het hier over vertrouwelijke informatie gaat die ik niet mag vrijgeven.

2) De export van dual-use producten wordt bepaald door artikel 12 (CE) 428/2009 : bij de verlening van een vergunning voor export zullen de Lidstaten rekening houden met een aantal overwegingen zoals hun verplichtingen die voortkomen uit ingestelde sancties of een gemeenschappelijke actie van de Raad, overwegingen van buitenlandse politiek en nationale veiligheid, alsook de overwegingen die opgenomen zijn in de gemeenschappelijke positie 2008/944/GBVB van de Raad van 8 december 2008 die de gemeenschappelijke regels bepaalt voor de controle van de export van militaire technologie en uitrusting.

De producten die op dual-use lijst staan zijn gebonden aan een controle, de gewesten moeten hiervoor immers een vergunning afleveren. Indien u meer informatie wilt verwijs ik u door naar de gewesten, aangezien de export van dual-use producten sinds 2003 een gewestelijke bevoegdheid is.

In juli 2013 werden er ook een veertigtal bijkomende chemische producten op de sanctielijst Syrië geplaatst, gezien het risico dat deze producten kunnen gebruikt worden voor de aanmaak van chemische wapens. Deze producten worden ook onderworpen aan een voorafgaandelijke vergunning. (Zie EU VERORDENING Nr. 697/2013 VAN DE RAAD van 22 juli 2013 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 36/2012 betreffende beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Syrië).

3)Voor 2013 zijn er enkel cijfers beschikbaar van de eerste negen maanden. In die periode heeft België in totaal voor 31 476 000 euro geëxporteerd naar Syrië en voor 3 576 940 euro geïmporteerd. België heeft in diezelfde periode voor 8 393 020 euro aan chemische producten geëxporteerd (26.7 % van de totale export naar Syrië) en voor 125 180 euro geïmporteerd (3.5 % van de totale import uit Syrië).

4) De totale Belgische export naar Syrië is in 2013 met 62.3 % gedaald en de import vanuit Syrië is met 38.7 % gedaald. Er is dus sprake van een grote daling in de handelsbetrekkingen met Syrië. Specifiek voor de chemische producten was er 40.0 % minder export dan dezelfde periode in 2012 en 84.7 % minder import dan dezelfde periode in 2012. Ook voor de chemische producten is er dus sprake van een aanzienlijke daling in de handelsbetrekkingen met Syrië.