Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11070

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 5 februari 2014

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Hongersnood Zuid-Sudan - Luchtbrug - Inzetten van C-130 - Snowdrop - Verenigde Naties - Hulp

Zuid-Sudan
honger
voedselhulp
militaire luchtvloot

Chronologie

5/2/2014Verzending vraag
27/2/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-11069

Vraag nr. 5-11070 d.d. 5 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ruim 3,7 miljoen mensen in Zuid-Sudan hebben dringend voedsel nodig. Het conflict in het Afrikaanse land heeft voor extreme voedselschaarste gezorgd, waardoor ongeveer een derde van de bevolking geen eten heeft, aldus de Verenigde Naties.

Niemand had half december kunnen voorzien dat de nood zo hoog zou zijn als nu, zei VN-coördinator Toby Lanzer. "We doen er alles aan om een catastrofe af te wenden."

Door de voedselnood zijn plunderingen geen uitzondering.

In de stad Malakal bestormden mensen een opslagplaats waar hulpgoederen werden bewaard. "Mensen zijn zo wanhopig dat ze simpelweg niet kunnen wachten op hulp", aldus Lanzer. De hulp in het land komt maar moeilijk op gang. Vrijdag vluchtten 240 medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) - dat al eerder personeel evacueerde - met tientallen patiënten de bossen in bij het dorp Leer. Ook duizenden anderen vluchtten, omdat de toestand in het plaatsje onhoudbaar was geworden. Ook het Internationale Rode Kruis luidde de noodklok over een groot tekort aan schoon drinkwater en vreest een uitbraak van ziekten als tyfus en cholera. Ons leger heeft een bijzondere expertise opgebouwd inzake het droppen van voedsel vanuit de lucht met de C-130 toestellen. Het heeft de techniek van het voedseldroppen uit de lucht ontwikkeld in 2001 tijdens de hongersnood in Benin. Per drop kunnen 40.000 maaltijden worden gedropt in pakjes van 175 tot 200 gram en dit van op een veilige hoogte (11.000 voet). Elk pakketje van 200 gram volstaat als voedselvoorziening voor een volwassene voor één dag en voor een kind voor drie dagen. De techniek staat bekend als "snowdrop". Door het droppen van voedsel vanuit de lucht bereikt men net die mensen die er het slechtst voorstaan. De techniek is bijzonder aangewezen in conflictgebieden zoals Zuid-Sudan, waar de hulpverlening via de weg quasi onmogelijk is. Het grote voordeel is volgens de ex-generaal dat men van op grote hoogte kan droppen en de C-130 dus buiten bereik van eventuele luchtafweer blijft. Bijkomend voordeel is dat men bij nacht kan droppen en dit rechtstreeks op de plaatsen waar de bevolking zich bevindt.

Ik heb dan ook volgende vragen voor de minister:

1) Hoe reageert u op de berichten dat een groot deel van inwoners van Zuid-Sudan voedselhulp wordt ontzegd? Bent u bereid te onderzoeken of het leger en in het bijzonder de luchtmacht voedselhulp vanuit de lucht kan droppen in de voor de voedselagentschappen niet-toegankelijke zones, en dit gezien de bijzondere expertise die ons leger heeft opgebouwd in het droppen van voedsel vanuit de lucht? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, waarom niet en kunt u dit uitvoerig toelichten?

2) Kunt u aangeven welke hulp ons land heeft uitgetrokken voor de voorkoming van de acute hongersnood in Zuid-Sudan? Hoe gaat u de noodkreet van de Verenigde Naties beantwoorden?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2014 :

1) Deze vraag valt niet onder de mijn bevoegdheden.

2) Zuid-Soedan is geen prioritair land van ontwikkelingssamenwerking.

België steunt Zuid-Soedan via humanitaire hulp.

In 2013 leverde België een bijdrage van drie miljoen euro aan het flexibel fonds dat de Verenigde Naties voor Zuid-Soedan hebben opgericht (South Sudan Common Humanitarian Fund). Het geld dat via dit fonds wordt verzameld gaat naar het lenigen van de meest dringende noden (met name, voedselhulp).

In 2013 financierde België ook twee projecten in Zuid-Soedan :

Naast deze rechtstreekse bijdragen voor Zuid-Soedan, levert België sinds 2006 een bijdrage aan het Central Emergency Response Fund (CERF) van het Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). Het CERF is een alomvattend flexibel fonds waarin de bijdragen van de donoren worden gestort om, enerzijds, een flexibele financiering te waarborgen van de humanitaire noden in humanitaire crisissen wanneer er geen of amper financieringsbronnen beschikbaar zijn en, anderzijds, om een snelle interventie van de internationale gemeenschap mogelijk te maken in geval van een humanitaire crisis. In 2013 trok België voor het CERF een bedrag van veertien miljoen euro uit. Het CERF, van zijn kant, maakte in 2013 iets meer dan elf miljoen euro vrij voor de humanitaire crisis in Zuid-Soedan.

België levert eveneens een bijdrage aan het Special Fund for Emergency and Rehabilitation Activities (SFERA) van de Food and Agriculture Organization (FAO). In 2013 bedroeg de bijdrage van België acht miljoen euro. Met het SFERA financierde de FAO in 2013 verschillende interventies voor voedselnoodhulp en voor steun aan de landbouw in Zuid-Soedan.

De DGD is voornemens ook in 2014 acties inzake humanitaire hulp in Zuid-Soedan te steunen.