Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11062

van Louis Ide (N-VA) d.d. 5 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de werking van de paritaire commissie “alternatieve therapieën”

zachte geneeskunde
medisch onderwijs

Chronologie

5/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4688

Vraag nr. 5-11062 d.d. 5 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor het vastleggen van de regels in verband met de opleiding, de voorwaarden die gelden voor de uitoefening van de praktijk, de toegelaten handelingen en dergelijke meer is een belangrijke rol weggelegd voor de paritaire commissie die werd opgericht in het kader van de zogenaamde wet-Colla.

In de praktijk blijkt de werking van die commissie niet zo vlot te verlopen, met het verstrijken van termijn en de niet-uitnodiging van bepaalde leden als gevolg. Dit alles maakt dat de commissie haar rol van adviesorgaan niet kan uitoefenen en dat wettelijkheid van bepaalde besluiten zelfs in het gedrang komt.

Aangezien de praktische werking van de paritaire commissie onder de bevoegdheid van de FOD Volksgezondheid valt, had ik van u graag een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Klopt het dat de paritaire commissie er niet in is geslaagd om binnen de zes maanden samen te komen over de voorstellen van de Kamer in verband met de basisopleiding voor homeopaten?

2) Wat was de reden en wie is hiervoor verantwoordelijk: de secretaris of de voorzitter van de paritaire commissie?

3) Klopt het dat een lid van de paritaire commissie al meer dan een jaar geen uitnodiging ontvangt voor de vergaderingen?

4) Wie is hiervoor verantwoordelijk? De secretaris van de commissie?