Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10993

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 29 januari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

het beveiligingslek in het communicatienetwerk van politie- en hulpdiensten

politie
gegevensbescherming
ASTRID
eerste hulp
brandbestrijding

Chronologie

29/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4497

Vraag nr. 5-10993 d.d. 29 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een andere vraag tracht ik duidelijkheid te krijgen van de minister over haar mededeling om het zogenaamde 112-project stil te leggen. Blijkbaar veroorzaakt dit project, met de Astrid-operatoren in een sleutelrol, nog meer problemen. Zo communiceert de operator Astrid in een krant dat er een groot veiligheidslek bestaat, omdat zo'n 15 000 beepers niet versleuteld zouden zijn.

De veiligheidsdiensten gebruiken momenteel 55 000 radioterminals van Astrid en die blijken wel optimaal versleuteld te zijn. Dit betekent dat de data en de gesprekken die via deze terminals en systemen worden verzonden, helemaal vertrouwelijk zijn. De Astrid-coördinatie meldt echter zelf dat die versleuteling niet werkt voor de 15 000 beepers of pagers of semafoons die worden gebruikt om veiligheidspersoneel op te roepen. Ze zijn relatief eenvoudig te onderscheppen en te ontcijferen. Daarmee worden heel wat veiligheidsrisico's gecreëerd.

Bevestigt de minister dat de 15 000 beepers die binnen het Astrid-systeem worden gebruikt om de veiligheidsdiensten op te roepen, niet versleuteld zijn en dus eenvoudig te onderscheppen en te ontcijferen zijn? Zo ja, hoe komt het dat hier geen versleuteling werkt?

Zal de minister hiervoor op korte termijn maatregelen treffen die het risico op veiligheidslekken drastisch tot volledig zullen beperken? Hoe en wanneer zullen deze maatregelen operationeel zijn?