Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10796

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 januari 2014

aan de minister van Justitie

de afluistertechnieken in dossiers van mensenhandel en -smokkel

telefoon- en briefgeheim
mensenhandel
officiële statistiek

Chronologie

9/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4476

Vraag nr. 5-10796 d.d. 9 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In dossiers rond mensenhandel en -smokkel vervullen afluistertechnieken een essentiële rol als onderzoekstechniek. Ze onderbouwen en verrijken een dossier, voegen meestal nieuwe bewijzen toe aan de al verzamelde inlichtingen en dragen sterk bij om de slachtoffers uit hun benarde situatie te verlossen.

Als lid van de werkgroep Mensenhandel in de Senaat, heb ik hierover de volgende vragen:

1) Beaamt de geachte minister de beoordeling dat afluistertechnieken essentieel zijn als onderzoekstechniek teneinde een dossier te onderbouwen en slachtoffers uit hun benarde situatie te verlossen?

2) Hoeveel telefonieonderzoeken werden er jaarlijks sinds 2006 omtrent mensenhandel en -smokkel ondernomen? Over hoeveel uren gaat het hier? Hoe evalueert en duidt ze deze cijfers?

3) Hoeveel bedroeg de totale jaarlijkse kostprijs voor telefonieonderzoeken met betrekking tot mensenhandel sinds 2006? Welk budget werd er daarbij jaarlijks voorzien en werd dit opgebruikt? Hoe evalueert en duidt ze deze ontwikkelingen?

4) Hoe vaak werd er jaarlijks sinds 2006 een verzoek voor een telefonieonderzoek met betrekking tot mensenhandel afgewezen omwille van financiële overwegingen? Hoe evalueert en duidt ze deze ontwikkelingen?