Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10686

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de operationalisering van het HIV-plan

aids
actieprogramma

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
18/12/2013Intrekking vraag

Vraag nr. 5-10686 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Half oktober werd het nationaal HIV-plan voorgesteld. Dit streeft ernaar om het aantal infecties terug te dringen, de toegang te bevorderen tot preventie, kwaliteitsvolle begeleiding, vermindering van stigmatisering en discriminatie. Concreet houdt dit in dat men zich richt op vier verschillende pijlers namelijk: preventie, screening en aandacht voor de behandeling en levenskwaliteit van personen met HIV. Binnen deze vier gebieden zijn er in totaal maar liefst 58 actiepunten waar men zich specifiek op zal richten. Deze 58 actiepunten zullen elk door de bevoegde politieke autoriteit uitgevoerd en geoperationaliseerd moeten worden. Hierbij kan het gaan over de federale minister van Volksgezondheid, de ministers van Volkgezondheid van de Gemeenschappen en de Gewesten, de minister van Justitie, minister van Gelijke Kansen, enzovoort..

De laatste 4 van de 58 acties hebben dan ook specifiek betrekking op de coördinatie, evaluatie en monitoring van dit plan. Zo stelt actie 54 dat er een permanente structuur moet worden opgericht voor overleg en monitoring. Actie 55 wil daarnaast ook nog een Raad van Mensen met HIV oprichten, zodat deze bij de uitvoering van het plan betrokken worden. Actie 58 wil eveneens een geregeld politiek en administratief overleg verzekeren. De operationaliseringsfase van het plan loopt van oktober 2013 tot april 2014, maar het lijkt nu al duidelijk dat de coördinatie cruciaal zal zijn om vooruitgang te boeken.

Ik heb volgende vragen:

1) Kunt u mij al meer concrete informatie geven over de permanente structuur die men volgens punt 54 in het leven wil roepen? Hoe zal die worden samengesteld? Wat is het budget hiervoor? Is er onderzocht of een bestaande structuur deze taken kan opnemen?

2) Binnen deze permanente structuur wil men ook de mensen met HIV betrekken, maar er is eveneens het actiepunt om een Raad van Mensen met HIV op te richten: waar zit het verschil?

3) Er is ook sprake van politiek en administratief overleg: heeft u hier meer details over of gaat het hier over eerder genoemde permanente structuur?