Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10552

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Paspoorten - Afgifte - Schuilnaam - Stand van zaken

paspoort

Chronologie

9/12/2013Verzending vraag
4/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10552 d.d. 9 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik ondervroeg de geachte minister eerder (5-9950) over de afgifte van paspoorten met schuilnamen aan de Koninklijke familie.

De geachte minister vergat echter enkele vragen te beantwoorden.

1) Zijn er naast leden van de Koninklijke familie nog andere personen of diensten die regelmatig gebruik maken van de paspoorten met een schuilnaam die Buitenlandse Zaken aflevert? Over welke personen, diensten of functies gaat het hier?

2) Wie kan een paspoort met een schuilnaam aanvragen? Bij welke instanties? Wie beslist er uiteindelijk over de toekenning?

3) Weet Buitenlandse Zaken wanneer ze documenten onder een schuilnaam aflevert? Of levert zij gewoon paspoorten af aan bepaalde instanties die hierom vragen, no questions asked?

4) Zijn er voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een paspoort onder schuilnaam? Wat gebeurt er indien iemand misbruik maakt van zijn schuilnaam?

5) Bestaan er hier internationale afspraken rond? Wordt dit geaccepteerd? Kan een paspoort met een schuilnaam problemen opleveren voor België en de persoon in kwestie indien die 'ontmaskerd' wordt in een ander land (door douane of een andere officiële instanties)?

Antwoord ontvangen op 4 februari 2014 :

1. Naast de leden van de koninklijke familie, kan het ook sporadisch gebeuren dat paspoorten met fictieve identiteit afgegeven worden aan politieambtenaren in toepassing van de Wet van 6 januari 2003 betreffende de bijzondere opsporingsmethoden en enige andere onderzoeksmethoden en aan beschermde getuigen in toepassing van de Wet van 7 juli 2002 houdende een regeling voor de bescherming van bedreigde getuigen en andere bepalingen. Doel is onderzoekers of getuigen door een andere identiteit bescherming te bieden tegen het crimineel milieu dat zij onderzoeken of waartegen zij getuigen.

2. Enkel een procureur des Konings kan een fictieve identiteit vragen voor een onderzoeker en enkel een Getuigenbeschermingscommissie kan een fictieve identiteit vragen voor beschermde getuigen. Ik heb geen kennis van misbruiken.

3. Er bestaan geen internationale afspraken regelend het gebruik van schuilnamen. Een paspoort met een schuilnaam heeft – zover bekend - nog geen probleem opgeleverd.