Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10448

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 november 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Werkgroep Roma - Werking - Samenstelling - Activiteiten - Evaluatie

Roma

Chronologie

22/11/2013Verzending vraag
11/12/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10447

Vraag nr. 5-10448 d.d. 22 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In haar antwoord op schriftelijke vraag 5-991 met betrekking tot de behandeling en begeleiding van Roma verwijst de toenmalig bevoegde minister onder andere naar de oprichting in maart 2011 van een werkgroep Roma.

Graag had ik hierover een stand van zaken gehad:

1) Welke opdracht werd er aan de werkgroep Roma toevertrouwd? Welke zijn de concrete doelstellingen? Is deze werkgroep operationeel?

2) Op welke wijze is deze werkgroep momenteel gestructureerd, wie maakt er deel van uit, wie stuurt het aan, waar is het gesitueerd, wie draagt de politieke verantwoordelijkheid, met welk budget werkt deze werkgroep?

3) Rond welke concrete zaken is de werkgroep momenteel werkzaam? Kan de geachte minister/staatssecretaris mij een concrete stand van zaken en een toekomstplanning geven met betrekking tot de activiteiten van de werkgroep Roma? Is zij akkoord dat men niet lang kan talmen, gezien de acute noden en de noodkreten van onze steden en gemeenten?

4) Worden de gewesten en gemeenschappen betrokken bij deze werkgroep? Worden de steden en gemeenten betrokken in deze werkgroep? Wordt de Roma gemeenschap betrokken in deze werkgroep?

5) Hoe, wanneer, door wie zal de werkgroep worden geëvalueerd?

Antwoord ontvangen op 11 december 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1) De werkgroep werd bij oprichting door de IMC gemandateerd om een nationaal actieplan uit te werken over de integratie van de Roma in België. Dit plan werd begin 2012 overgemaakt aan de Europese Commissie. Sindsdien is de werkgroep operationeel en vergadert minstens twee maal per jaar.

De werkgroep oefent de rol van het Belgisch nationaal Roma contactpunt voor de Europese Commissie uit. De werkgroep heeft de opdracht om de link tussen de nationale strategie voor de integratie van de Roma en het Europese kader te waarborgen en om eventueel benodigde veranderingen aan en bijsturing van de nationale strategie aan te brengen. De werkgroep zorgt voor de opvolging en de jaarlijkse monitoring van de uitvoering van de nationale strategie. Verder heeft de werkgroep de taak om de coördinatie van het beleid ten aanzien van de Roma van de verschillende bevoegde beleidsniveaus in België te verzekeren.

2) In de werkgroep zetelen vertegenwoordigers van de federale- en de Gemeenschaps- en Gewestregeringen, vertegenwoordigers van organisaties die samenwerken met Roma, vertegenwoordigers van de federaties van de steden en gemeenten, vertegenwoordigers van organisaties die de Romagemeenschappen vertegenwoordigen en externe experts.

Het voorzitterschap wordt waargenomen door de voorzitter van de Interministeriële Conferentie Integratie in de Maatschappij. Het technisch secretariaat van de werkgroep wordt verzorgd door de POD Maatschappelijke Integratie. De werkgroep beschikt niet over eigen werkingsmiddelen.

3) De werkgroep Roma kwam bijeen op 3 december laatstleden om een stand van zaken op te maken van de uitvoering van de Belgische nationale strategie voor de integratie van de Roma. De werkgroep zal hierover één geïntegreerd antwoord aan de Europese Commissie formuleren.

4) Ja, zowel de gemeenschapen, de gewesten, de steden en gemeenten als de Roma gemeenschap worden betrokken bij de werkzaamheden van de werkgroep.

5) Een evaluatie van de werkgroep wordt niet meteen voorzien.