Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10445

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Landsverdediging

Defensie - Dienstwagens - Aankoop - Ruimte - Klachten

krijgsmacht
automobiel

Chronologie

22/11/2013Verzending vraag
2/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10445 d.d. 22 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2011 gebruikte Defensie 2 525 dienstwagens… een mooi aantal dat aangeeft hoe belangrijk het vervoer van legerofficieren wel is. Honni soit qui mal y pense.

En toch, de media berichtten onlangs dat de aankoop van nieuwe en erg chique personenwagens van het merk Opel Insignia's een groot probleem veroorzaakte. Blijkbaar wordt bij de selectie van generaals voor het Belgische leger ook het criterium lichaamslengte (sociaalpsychologen erkennen inderdaad de correlatie van lichaamslengte en spontaan respect - mede de belangrijkste verklaring om sommige legerhoofddeksels zo hoog mogelijk te maken) gebruikt, want nu blijkt dat de vooral lange generaals over te weinig ruimte beschikken om zich comfortabel op de achterbank te nestelen. Dit zou een probleem veroorzaken. Daarbij wordt er met weemoed gekeken naar de eerder aangekochte voertuigen, vooral van Franse makelij, die meer dan voldoende inspeelden op deze vorm van comfort.

Hierover de volgende vragen.

1) Bevestigt de geachte minister de geruchten dat Belgische generaals klagen over hun nieuw aangekochte dienstwagens, type Opel Insignia's, die te weinig ruimte zouden bieden om zich in hun volle lengte comfortabel op de achterbank te ontplooien?

2) Zo ja, hoe zal de geachte minister hiermee rekening houden? Zullen deze auto's dan eerder worden toebedeeld aan lagere officieren die (misschien) gemiddeld een meer beperkte lichaamslengte hebben en waarvoor een minder hoogstaand comfort (letterlijk en figuurlijk) ook minder noodzakelijk wordt geacht?

3) Zo niet, hoe verklaart hij dit gerucht en kan hij de grond daarvan formeel ontkennen?

4) Biedt de zitplaats naast de chauffeur, dus vooraan, van een Opel Insignia, eveneens te weinig ruimte in de lengte en kan het probleem niet via deze oplossing verdwijnen? Of laat Defensie niet toe dat generaals vooraan in hun dienstwagen plaatsnemen?

Antwoord ontvangen op 2 januari 2014 :

Het geachte lid wordt verzocht hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

Ik verwijs het geachte lid naar mijn antwoord op de parlementaire vraag Nr 20911 van Mevrouw de Volksvertegenwoordiger Annick PONTHIER behandeld in de commissie van 4 december 2013. (CRABV 53COM877).