Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10434

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 21 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Kattenpopulatie - Aangroei - Maatregelen

sterilisatie
huisdier

Chronologie

21/11/2013Verzending vraag
18/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10434 d.d. 21 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Al eerder zorgde een wet ervoor dat de dierenasielen moeten zorgen voor de sterilisatie of castratie van de katten die worden binnengebracht. Dit veroorzaakt bij deze asielen een moeilijk beheersbare kost. Anderzijds blijft het aantal katten in ons land alsmaar toenemen. De Dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid gewaagt van een toename met 6% elk jaar. Daarnaast ontvangen de asielen jaarlijks zo'n 30 000 katten, waarvan er 11 000 worden gedood.

De asielen, daarin gesteund door onder andere Gaia, vragen de overheid om de verplichting tot sterilisatie en castratie ook uit te breiden als het gaat om privé-eigenaars. Maar de eerder geciteerde wet nam dit element niet over.

Ondertussen neemt het probleem langzaam onbeheersbare omvang aan en dringt zich misschien een meer drastische en vooral structurele aanpak op.

Hierover de volgende vragen.

1) Bevestigt de geachte minister de alsmaar uitdijende populatie katten in ons land, aan een ritme van 6% per jaar en beaamt zij dat er jaarlijks zo'n 11 000 katten in asielen worden gedood omwille een groot aanbod?

2) Hoe reageert zij op de langzaam onhoudbare kosten van asielen, verbonden aan de wettelijke opdracht om alle binnengebrachte katten te steriliseren of te castreren?

3) Beaamt zij dat de overpopulatie katten te weinig doelmatig en doeltreffend wordt aangepakt en dat zich hier meer en betere maatregelen opdringen?

4) Is de geachte minister bereid om een verplichting voor particulieren om hun kat te steriliseren of te castreren in een wet op te nemen? Zo ja, hoe en wanneer? Zo niet, welke argumenten zijn voor deze afwijzing doorslaggevend?

5) Beschikt zij over andere middelen of methodes om de aangroei van katten af te stoppen en de populatie te verkleinen?

Antwoord ontvangen op 18 december 2013 :

Ik bevestig dat er in 2012 meer dan 30 000 katten werden opgevangen in asielen, waarvan er inderdaad meer dan 11 000 werden geëuthanaseerd. Er bestaan verschillende redenen voor die euthanasie, met name ziekte, het feit dat ze te jong zijn (voor speenleeftijd), socialisatieproblemen en het plaatsgebrek in de asielen.

Het feit dat de geldende wetgeving het verplicht maakt om katten te steriliseren vóór ze geadopteerd worden, zorgt ervoor dat de sterilisatiekosten worden doorgerekend aan de adoptanten. Er werd gevreesd dat die maatregel het aantal adopties zou doen afnemen, maar ondanks een hogere kost stellen we vast dat het percentage geadopteerde katten in 2012 stabiel blijft in vergelijking met 2011.

Uit de statistieken voor het jaar 2012 blijkt dat het percentage adopties stabiel is gebleven en dat de asielen enkele duizenden katten minder hebben opgevangen dan het jaar voordien. Dat zou kunnen betekenen dat de ingevoerde maatregelen resultaat beginnen op te leveren.

De wetgeving voorziet dat vanaf 1 september 2014 elke verantwoordelijke die katten wil verhandelen, ze vooraf moet laten steriliseren, identificeren en registreren. Een laatste fase van het meerjarenplan op basis waarvan alle katteneigenaars verplicht zijn om hun dier te laten steriliseren, werd niet goedgekeurd door de ministerraad. Er werd echter overeengekomen dat na de evaluatie op basis van de statistieken over katten die werden opgevangen in asielen, en na het beoordelen van de situatie wat betreft de volksgezondheid, de maatregelen uitgebreid zouden kunnen worden tot alle verantwoordelijken.

Zoals hierboven werd aangegeven, beginnen de maatregelen die werden toegepast in het kader van het meerjarenplan voor sterilisatie hun vruchten af te werpen. Parallel daarmee ben ik van plan om de steden en gemeenten richtsnoeren te bezorgen om ze te helpen de populaties zwerfkatten in de hand te houden.