Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10426

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 20 november 2013

aan de minister van Werk

Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag - Brugpensioen - Evolutie - Overzicht

vervroegd pensioen
officiële statistiek

Chronologie

20/11/2013Verzending vraag
14/5/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10426 d.d. 20 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De regering Di Rupo heeft sinds haar aantreden enkele hervormingen doorgevoerd in ons pensioenstelsel. Zo werden de regels omtrent het brugpensioen, dat ondertussen het "stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag" (SWT) heet, verstrengd. Deze vergoeding, die bovenop de gewone werkloosheidsuitkering wordt toegekend, is nu geen rechtstreeks ticket meer naar een vervroegd pensioen. Zo werden vanaf 1 januari 2012 de leeftijds- en loopbaanvereisten stelselmatig verhoogd.

In het kader van mijn werkzaamheden in de Commissie Sociale Aangelegenheden wil ik dan ook graag de volgende vragen stellen:

1) Hoeveel bedrijven hebben sinds 1 januari 2012 beroep gedaan op SWT? Kan u een onderscheid maken tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel?

2) Over hoeveel werknemers gaat het telkens? En wat was hun gemiddelde leeftijd bij aanvang van de SWT?

3) Hoeveel nieuwe bruggepensioneerden zijn er de laatste tien jaar bijgekomen? Graag cijfers voor de periode 2003-2013, per jaar, telkens met hun gemiddelde uittredingsleeftijd.

4) Wat is de financiële impact van deze hervorming? Aangezien werknemers later met pensioen gaan, moeten de pensioenuitgaven gedaald zijn?

5) Hoe evalueert de minister deze hervorming?

6) Naar aanleiding van de vergrijzingsproblematiek, heeft de regering-Verhofstadt op 11 oktober 2005 het Generatiepact voorgesteld aan het parlement. In welke mate verschilt de financiële impact van die hervorming met de hervorming van de regering-Di Rupo?

Antwoord ontvangen op 14 mei 2014 :

1) De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) behandelt de individuele dossiers van de werknemers, maar houdt geen statistieken bij over het aantal ondernemingen dat een beroep doet op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.

2) Als bijlage vindt u een tabel met, per Gewest, de instroom van werknemers in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag in de refertemaanden van 2012 en 2013 (tot oktober 2013).3.

3) Als bijlage vindt u tabellen met, per gewest, de instroom in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag voor de periode van 2003 tot 2013 (tot oktober 2013).

4) Als bijlage vindt u een tabel met de uitgaven in het kader van de werkloosheid met bedrijfstoeslag tijdens alle maanden van 2012 en de eerste 10 maanden van 2013. Ik vestig er de aandacht op dat de uitgaven voor de werkloosheid met bedrijfstoeslag uitgaven in het kader van de werkloosheid zijn en derhalve geen impact hebben op de pensioenuitgaven.

5) en 6) Wat de vragen 5 en 6 betreffen, de cijfers spreken voor zich. Het aantal personen dat van het stelsel gebruik maakt, is jaar na jaar gedaald. Zeker sinds de hervorming van het stelsel is er een significante daling merkbaar. Ook is als gevolg van de hervorming de gemiddelde leeftijd waarop men in werkloosheid met bedrijfstoeslag gaat gestegen.