Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10187

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de nachtdiensten van de huisartsen

dokter
algemene geneeskunde
criminaliteit
lichamelijk geweld

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4021

Vraag nr. 5-10187 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Midden september maakte de grootste artsenvakbond BVAS melding van de toenemende onveiligheid die huisartsen ervaren bij nachtdiensten. Zij dreigden ermee deze dienst te staken indien er niets gedaan wordt aan het toenemende onveiligheidsgevoel bij artsen van dienst. Ze worden namelijk meer en meer geconfronteerd met toenemende agressie en worden zelfs regelmatig overvallen. Voor hen is het op deze manier onhoudbaar om de nachtdienst te blijven doen en zij zijn onder meer vragende partij om begeleiding te krijgen van een chauffeur of bodyguard die hen overal vergezelt tijdens deze dienst.

U reageerde een dag later op deze klachten met de mededeling dat u tijdens de begrotingsbesprekingen voor 2014 extra middelen zou vragen om de organisatie van de wachtdiensten te verbeteren. Meer details over deze reorganisatie of over het bedrag werden door u niet gegeven.

Ik zou er u toch graag aan herinneren dat ik een klein jaar geleden, namelijk op 29 november 2012, u een mondelinge vraag stelde over de veiligheid van de huisartsen in de grensstreek. In die periode waren er bijzonder veel overvallen in de streek en overwogen de artsen om enkel nog onder politiebegeleiding op huisbezoek te gaan 's nachts. Ik vroeg u onder meer naar uw mening hierover en of u van plan was maatregelen te nemen. U antwoordde echter het volgende: "De huisartsenkringen zijn verantwoordelijk voor de organisatie van die wachtdiensten. Ze hebben in het bijzonder de opdracht de nodige maatregelen te nemen om de wachtdiensten veilig te laten verlopen." U zei ook nog dat lokale actoren het best geplaatst waren om maatregelen te nemen en u hen alleen maar een overleg met de politie kon aanraden. Wanneer u nu wel middelen kan vrijmaken na een klacht van de artsenvakbond, lijkt het toch wel alsof u de artsen van de Westvlaamse grensstreek niet bepaald serieus nam.

Geachte Minister, kan u mij een antwoord geven op volgende vragen:

1) Wat bedoelt u precies wanneer u spreekt over een verbetering van de organisatie van de wachtdiensten? Heeft u concrete maatregelen gepland?

2) Hoeveel middelen zullen er vrijgemaakt worden voor dit doeleinde?

3) Heeft u over deze problematiek overleg gepleegd met uw collega van Binnenlandse Zaken, minister Milquet?

4) Hoe komt het dat u het een jaar geleden nog de verantwoordelijkheid vond van de huisartsenkringen, maar u nu toch middelen kan vrijmaken?