Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10186

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de dreigende mazelenepidemie

infectieziekte
epidemie
vaccinatie

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4020

Vraag nr. 5-10186 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Antwerpse en Hasseltse onderzoekers waarschuwden bij de start van het nieuwe academiejaar dat het risico bestaat dat er een mazelenepidemie uitbreekt onder de studenten. Zowel buurlanden Nederland als het Verenigd Koninkrijk moesten al afrekenen met een epidemie waarbij respectievelijk 1500 en 1200 mensen de ziekte kregen.

De twee professoren kwamen tot deze conclusie nadat ze een computermodel gevoed hebben met gegevens over de mate waarin Vlamingen gevaccineerd zijn tegen de mazelen, met analyses van bloedstalen die wijzen op een natuurlijke immuniteit door een eerdere besmetting of vaccinatie, en met data over het aantal contacten dat personen dagelijks met anderen hebben. Uit deze berekeningen blijkt dat de huidige 20 tot 25 jarigen bijzonder kwetsbaar zijn voor deze ziekte. Dit komt doordat er een tiental jaar geleden slordig omgesprongen werd met de tweede noodzakelijke vaccinatie op elfjarige leeftijd en een substantieel deel deze tweede dosis niet gehad heeft. Studenten hebben ook onderling bijzonder veel contact wat het risico binnen deze groep nog eens vergroot. Uit een steekproef blijkt dat slechts 80 à 85 percent van deze leeftijdsgroep voldoende antistoffen tegen de ziekte in zijn bloed heeft.

Ik ben er mij van bewust dat de preventie niet tot uw bevoegdheden behoort, maar ik vroeg mij wel af of u zich voorbereid heeft op een mogelijke epidemie, waar u wel verwacht wordt actie te ondernemen.

Daarom had ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe schat u de kans op een epidemie in? Is er overleg gepleegd op regionaal niveau?

2) Heeft u maatregelen voorzien of een plan klaar indien dit gebeurt? Kan u mij deze toelichten?

3) Is er overleg met de ziekenhuizen gepleegd?