Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10180

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de niet-invasieve prenatale test

Hoge Gezondheidsraad
moederschap
gynaecologie

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3926

Vraag nr. 5-10180 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De laatste maanden kent de prenatale geneeskunde een snelle technologische evolutie. Een nieuwe test met name de niet-invasieve prenatale test (NIPT) maakt het mogelijk bepaalde foetale chromosomale afwijkingen op te sporen door een bloedafname bij de zwangere vrouw. Dat deze test in de (nabije) toekomst een belangrijke rol zal spelen bij de begeleiding van de zwangere vrouw staat als een paal boven water. Toch vraagt de test heden nog verdere oppuntstelling en een duidelijke medische omkadering alvorens een algehele implementatie in de routine verloskunde kan doorgevoerd worden.

Jammer genoeg wordt de test, tegen een dure kostprijs, heden rechtstreeks aangeboden door commerciële firma's welke de stalen opsturen naar het buitenland oa. de Verenigde Staten en China, zonder enige kwaliteitscontrole. Maw. een test waarvan het resultaat kan leiden tot zeer moeilijke beslissingen en tot een zwangerschapsafbreking wordt nu zonder de nodige begeleiding en counseling aangeboden aan de zwangere vrouw. Heden is overleg tussen de verschillende genetische centra lopende doch zo er geen gestructureerde aanpak via beleidsmaatregelen wordt georganiseerd, zal dit leiden tot een implementatie in de huidige prenatale follow-up in minder gunstige omstandigheden en omkadering.

Vandaar enkele prangende vragen :

1) Bent u op de hoogte van het commercieel circuit van deze test? Zo ja, hoe denkt u daartegen op te treden gezien de nodige omkadering vereist bij genetische testen?

2) Heeft u reeds overleg gepleegd met de genetische centra en de beroepsvereniging van de gynaecologen ten einde een meer gestructureerde aanpak mogelijk te maken?

3) Is de Hoge gezondheidsraad gevraagd voor een advies? Zo ja, wanneer kan dat advies verwacht worden?

4) Hoe denkt u deze test te implementeren in het verloskundig zorgpad van de zwangere vrouw? Overweegt u een terugbetaling? Zo ja, onder welke criteria?