Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6589

van Ann Somers (Open Vld) d.d. 27 januari 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Champignonkwekerijen - Concurrentie - Loonkost - Maatregelen

champignonteelt
loonkosten
seizoenarbeider
landbouwarbeidskrachten
migrerende werknemer

Chronologie

27/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/2/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-6589 d.d. 27 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een champignonkweker uit Lendelede kwam er voor uit dat hij zijn vast personeel ging inruilen voor Poolse seizoenarbeiders. Als redenen vermeldde hij de zware loonkost in België en het niet naleven van afspraken die door de sociale partners waren gemaakt. Het klopt inderdaad dat de Belgische champignonsector - met 61 kwekerijen in Vlaanderen tegenover 7 in Wallonië, hoofdzakelijk gesitueerd in Vlaanderen - geconfronteerd wordt met een stijgende internationale concurrentie die ertoe geleid heeft dat de export van champignons gestagneerd is tot ongeveer 32.000 ton per jaar, terwijl de import tussen 2000 tot 2008 bijna verzesvoudigd is, namelijk van 5100 ton tot 28.900 ton. De export en de import zijn met andere woorden nagenoeg op hetzelfde niveau gekomen.

Uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 4-4405 aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid blijkt dat de personeelskost 40 % van de productiekost bedraagt. Het ligt dus voor de hand dat telers in moeilijke tijden op deze zeer belangrijke productiekost zullen proberen te besparen. Tegelijkertijd worden de Belgische kwekers geconfronteerd met een strenge milieuwetgeving die de productiekost voor het verwerken van compost, 25 %, nog doet oplopen. Bovendien zijn het Britse Pond en de Poolse Zloty in waarde gedaald. Op die factoren hebben de telers zelf echter weinig vat.

Tijdens het Interprofessioneel Akkoord 2007-2008 werd voorzien in een vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing, gelijk aan 6 % van het bruto maandloon en vóór afhouding van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen. De betrokken kweker roept het niet naleven van die afspraken nu in als reden voor de oneigenlijke inzet van seizoenarbeiders door ze, na het verstrijken van hun vijfenzestig dagen, te vervangen door telkens nieuwe Polen.

1. Werd in het verleden nog een dergelijk oneigenlijk gebruik van seizoenarbeid vastgesteld, waarbij eigen personeelsleden werden vervangen door buitenlandse seizoenarbeiders?

2. Waarom werden de bepalingen van het Interprofessioneel Akkoord 2007-2008 niet uitgevoerd?

3. Zal de minister naar aanleiding van dit incident op korte termijn de nodige maatregelen nemen om de loonkost voor de champignonkwekers te verlagen?

4. Welke maatregelen zal ze invoeren?