Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6393

van Ann Somers (Open Vld) d.d. 29 december 2009

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Asielzoekers - Huidig opvangbeleid - Wijzigingen

politiek asiel
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
migratiebeleid
Dienst Vreemdelingenzaken
sociale voorzieningen
asielzoeker

Chronologie

29/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1322

Vraag nr. 4-6393 d.d. 29 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De geachte staatssecretaris heeft ingezien dat een einde moet komen aan het steeds stijgend aantal asielzoekers dat telkens een nieuwe asielaanvraag indient: ongeveer 30% van de asielaanvragen kent een meervoudig karakter met een gemiddelde van vijf asielaanvragen per asielzoeker. Hiervoor moet telkens opvang worden voorzien van staatswege. Geen wonder dat de open centra langzamerhand overvol zitten. Ik ben blij dat de regering een wetsontwerp heeft goedgekeurd, anders blijven sommige asielzoekers voor een onredelijk lange termijn plaatsen in de open opvangcentra bezetten.

Daarnaast verklaarde hij dat er momenteel werk wordt gemaakt van een Protocolakkoord tussen Fedasil en Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) om ondermeer "verlenging" van verblijf in open centra tegen te gaan. Dit is althans goed nieuws om de uitstroom te bevorderen.

Anderzijds blijkt het tempo waarbij nieuwe opvangplaatsen gecreëerd worden, niet in verhouding te staan met het stijgend aantal asielzoekers aan wie een opvangplaats moet toegewezen worden. De laatste drie maanden steeg het aantal eerste asielaanvragen immers met respectievelijk, meer dan 400 (+ 411) in september 2009 , 500 (+ 526) in oktober 2009, en 700 (+ 691 ) in november 2009 in vergelijking met vorig jaar. Dit is precies de periode waarin men een regularisatieaanvraag kan indienen zodat wel degelijk van een aanzuigeffect moet gesproken worden.

Hij wil verschillende maatregelen nemen om het opvangbeleid aan te passen. De opvangcentra voor asielzoekers zitten overvol met bijna 17 000 personen. Daarnaast zitten al circa 1 200 asielzoekers op hotel. De regering verklaarde in september al dat dit aantal moet worden afgebouwd en maakte hiervoor 2 miljoen euro vrij zodat hij dit zo snel mogelijk in orde kan brengen. Omwille van het stijgende aantal asielzoekers en het gebrek aan opvangplaatsen in de opvangcentra werd Fedasil genoodzaakt om 1 200 asielzoekers naar de OCMW's door te verwijzen waar ze financiële steun kunnen genieten. Hij besliste daarenboven dat asielzoekers na vier maanden materiële hulpverlening in een centrum, van OCMW-steun konden genieten indien ze onder meer over een huurcontract beschikken. Ik wil hem erop wijzen dat het gevaarlijk is: we hebben juist uit het verleden geleerd dat het verlenen van financiële steun aan asielzoekers een belangrijk aanzuigeffect genereert. Juist omwille van de explosie van het aantal asielzoekers in 1999 (35 778 asielaanvragen) en 2000 (42 691 asielaanvragen), had de toenmalige regering vroeger beslist om over te stappen naar een systeem van materiële steunverlening tijdens de duur van de asielprocedure. Het principe van materiële steun werd verankerd in de opvangwet. De terugkeer naar financiële steun riskeert dat we opnieuw verzeilen in de situatie die we tien jaar geleden gekend hebben. Ik hoop dus dat dit slechts een tijdelijke noodoplossing is.

Ik kreeg dan ook graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Binnen welke termijn zal de geachte staatssecretaris de maatregel toepassen om de opvang van asielzoekers met veelvuldige asielaanvragen te kunnen beperken?

2) Welke acties zal hij ondernemen om het aantal asielzoekers die nu in hotels verblijven, te doen afnemen? Gaat hij deze asielzoekers ook doorsturen naar de OCMW's?

3) Hoeveel asielzoekers genieten ondertussen al financiële steun in plaats van materiële opvang? Wat is hun precieze aantal vandaag ? Wanneer voorziet hij om het verlenen van financiële steun terug af te bouwen?

4) Wanneer zal een nieuw Protocolakkoord afgesloten worden tussen Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ? Welke informatie-uitwisseling is daarin voorzien om de uitstroom uit de open centra te bevorderen ? Op welke manier zal het Protocolakkoord de terugkeer van afgewezen asielzoekers en illegale gezinnen beter organiseren en optimaliseren? Welke samenwerkingsbanden worden concreet voorzien, om een coherent asielbeleid uit te tekenen ?

5) Deelt hij de stelling van zijn collega, de heer Wathelet, die stelt dat het stijgend aantal asielaanvragen de laatste drie maanden geen link heeft met de huidige regularisatiecampagne?