Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5967

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Gemeentelijke brandweerdotaties - Verdeelsleutel - Gevolgen

brandbestrijding
gemeente
gemeentebegroting
begroting

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
17/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3706

Vraag nr. 4-5967 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De toekomstige brandweerzones zullen voornamelijk gefinancierd worden door gemeentelijke en federale brandweerdotaties. Om de verdeling van de dotaties tussen de verschillende gemeenten te bepalen, voorziet de wet van 15 mei 2007 dat in de eerste plaats de zones zelf tot een verdeelsleutel moeten komen. Lukt dit niet, dan voorziet de federale overheid in een verdeelsleutel.

Op basis van de vijf criteria die in de wet voorzien zijn, is er een formule uitgewerkt. Met behulp van deze formule zijn de gevolgen voor de verschillende zones gesimuleerd. Deze simulaties zijn echter nog niet verspreid geworden. Nochtans is dit belangrijk omdat de pre-zoneraden op basis hiervan aan een eigen verdeelsleutel kunnen werken.

In de formule hebben de criteria bevolking en risico een belangrijke plaats. Belangrijk te weten is wel dat met risico de recurrente risico's worden bedoeld, dat wil zeggen de veel voorkomende risico's. Dat kan echter enkele verrassingen tot gevolg hebben. Om de draagwijdte daarvan ten volle te kunnen vatten, is het belangrijk dat de verschillen met de vroegere toestand niet alleen in percentages wordt uitgedrukt, maar dat men ook met de absolute cijfers rekening houdt. Zo is 20 000 euro voor de ene gemeente een bedrag dat ze gemakkelijk opzij kunnen zetten, terwijl het voor andere gemeenten een meer dan serieuze hap uit hun budget betekent. Men dient hiermee rekening te houden als men de jaarlijkse en totale stijging van de gemeentelijke dotatie wil plafonneren met een bepaald percentage.

Verder maakt ook de federale dotatie gebruik van de recurrente risico's, maar deze krijgen hier een veel grotere wegingsfactor. Dit betekent dat zones met industriële complexen en grote bevolkingsconcentraties een zeer groot deel van de koek zullen krijgen. De vraag is echter hoe dit combineerbaar is met de 50/50-kostenverdeling.

1) Is de geachte minister van plan de resultaten van de simulaties van de gevolgen voor de verschillende zones op basis van de formule voor de gemeentelijke dotaties, snel te verspreiden onder de pre-zoneraden? Wanneer denkt hij dit te doen?

2) Is hij bereid overgangsmaatregelen in te voeren bij een keuze voor een federale verdeelsleutel? Heeft hij hieromtrent reeds bepaalde initiatieven genomen?

3) Acht hij het noodzakelijk te onderzoeken wat het effect is van een exacte formule voor de federale en gemeentelijke verdeling?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

Het geachte lid kan hieronder het antwoord vinden op zijn vraag:

Recent heb ik enige toelichting gegeven bij het verloop van de hervorming en de heroriëntatie van haar prioriteiten. Gelet op de werkzaamheden van de hervorming, maar ook gelet op de budgettaire context, wens ik vooreerst te opteren voor een geleidelijke inwerkingtreding.

De prioriteiten vinden in de eerste plaats hun neerslag in investeringen in materiaal, opleiding en preventie.

In de fase die nu volgt zullen een aantal operationele prezones opgericht worden teneinde de werking van de hulpverleningszones optimaal voor te bereiden. De taak van de prezones zal er in eerste instantie op gericht zijn de normen en middelen, waarop de hervorming berust, te testen en tot uitvoering te brengen. Het gaat met name om de risicoanalyse, de federale minimale operationele normen en de operationele standaardprocedures. Deze moeten met andere woorden de toets aan de werkelijkheid doorstaan.

Omwille van de budgettaire context en omwille van bovenstaande redenen is het vastleggen van een verdeelsleutel voor de gemeentelijke brandweerdotaties heden nog niet aan de orde is.

Met betrekking tot de dotaties wens ik niettemin te benadrukken dat het de bedoeling van de wet is om voor de gemeentelijke dotatie maximaal de lokale autonomie te laten spelen, door voorrang te geven aan de consensus tussen de gemeenten, en de door de wet voorziene formule enkel te gebruiken indien er geen consensus tussen de lokale vertegenwoordigers van de zone mogelijk blijkt.

Het klopt dat reeds enkele voorbereidende oefeningen en simulaties werden gemaakt teneinde de effecten van verschillende mogelijke theoretische pistes correct te kunnen inschatten. Gelet echter op de zich snel evoluerende realiteit van het terrein, en het gegeven dat het dotatiesysteem slechts een aanvang zal nemen bij de inwerkingtreding van de zones, zullen deze oefeningen in de nabije toekomst bijgestuurd te worden. Slechts nadat dit is kunnen gebeuren zullen er concrete cijfers (simulaties) kunnen worden vrijgegeven.