Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5743

van Ann Somers (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Landsverdediging

Holebi's - Discriminatie op de werkvloer - Situatie - Maatregelen

geslachtsverandering
werkplek
seksuele minderheid
bestrijding van discriminatie
overheidsadministratie
discriminatie op grond van seksuele geaardheid

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
12/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5016

Vraag nr. 4-5743 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vorig jaar verschenen enkele studies over de situatie van holebi’s op de werkvloer. Meer bepaald gaat het om het onderzoek van prof. J. Vincke “ Discriminatie van holebi’s op de werkvloer: over inkomensverschillen, sectorsegregatie en het roze plafond “ en de studie “ (on)Zichtbaar Holebi. De situatie van homoseksuele, lesbische en biseksuele werknemers op de werkvloer van de Vlaamse overheid ’ van de dienst Emancipatiezaken. Uit de studies blijkt ontegensprekelijk dat holebi’s op de werkvloer een aantal problemen ervaren. De problemen blijken meer uitgesproken te zijn in technische diensten. Tevens ervaren holebi’s in het algemeen meer negativiteit bij jongere en oudere collega’s. Van de federale overheid mag verwacht worden dat ze zichzelf een voorbeeldfunctie oplegt met betrekking tot het creëren van een holebivriendelijke werkvloer.

1.Worden er binnen de administratieve diensten en eventuele overheidsbedrijven die onder uw bevoegdheid vallen, problemen gedetecteerd met betrekking tot de coming out van homo-, bi- of transseksuele werknemers?

2.Ervaart men een verschil in terughoudendheid van werknemers om voor hun geaardheid uit te komen naargelang er al dan niet oversten en andere collega’s op de betrokken diensten werken die al uit de kast zijn?

3.Werden binnen de administratieve diensten en eventuele overheidsbedrijven die onder uw bevoegdheid vallen het afgelopen jaar problemen op de werkvloer of pestgedrag gedetecteerd ten aanzien van homo-, bi- of transseksuele werknemers?

4.Zo ja, hoe vaak is dit gebeurd en van welke aard waren deze problemen?

5.Zijn deze problemen gedetecteerd bij specifieke categorieën van werknemers (leeftijd, geslacht, religie, scholingsgraad, afkomst, …)?

6.Hoe vaak en op welke manier werd hier tegenop getreden?

7.Werden binnen de administratieve diensten en eventuele overheidsbedrijven die onder uw bevoegdheid vallen specifieke maatregelen genomen om een holebivriendelijke werkomgeving te creëren?

8.Zo ja, welke initiatieven werden genomen?

9.Zo neen, zal dat alsnog op korte termijn gebeuren?

Antwoord ontvangen op 12 januari 2010 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

1. Er werden geen problemen gemeld voor wat betreft de homoseksuele, lesbische en biseksuele personen.

2. De sexuele geaardheid behoort tot de privésfeer en er worden hierover geen gegevens bijgehouden.

3 en 4. Het afgelopen jaar werd er slechts één melding geregistreerd van problemen in de werkomgeving bij een persoon die een geslachtsverandering had ondergaan.

5. De vastgestelde problemen waren gelinkt aan het aspect geslachtsverandering en niet aan een bepaalde personeelscategorie.

6. In het voormelde geval werd een project gestart om de werkomgeving te sensibiliseren, ondermeer door informatiever-strekking.

7,8 en 9. Defensie besteedt bijzondere aandacht aan de diversiteit.

In dat kader wordt er momenteel een richtlijn betreffende het diversiteitsbeleid ontworpen.

Hierbij worden vijf thema’s meer in detail besproken waaronder de sexuele geaardheid.

Defensie beschikt over een netwerk van lokale vertrouwenspersonen en voorziet in vormingen in het kader van de aangehaalde problematiek.

Indien nodig, wordt een specifiek sensibiliseringsproject opgestart.