Unesco - Wereldcultuurerfgoed - Belgische keuken
aanduiding van herkomst
Unesco
cultureel erfgoed
bescherming van het erfgoed
klaargemaakt gerecht
ambachtelijke productie
12/3/2008 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/4/2008) |
19/3/2008 | Dossier gesloten |
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-647
De Franse president Sarkozy kondigde op 24 februari 2007 aan dat Frankrijk in 2009 als eerste land bij de Unesco een aanvraag zal indienen om de Franse keuken als wereldcultuurerfgoed te erkennen. Unesco werkt immers aan de mogelijkheid voor landen om immaterieel erfgoed ook te erkennen als werelderfgoed.
Vandaar mijn vragen:
1. Heeft de geachte minister gelijkaardige plannen om een aanvraag in te dienen bij de Unesco om onze Belgische keuken als wereldcultuurerfgoed te erkennen? Is zij reeds bezig met het opmaken van een concreet dossier? Welke timing wenst zij te hanteren?
2. Zo ja, denkt zij specifiek aan bepaalde typisch Belgische gerechten (Belgische mosselen, frieten, pralines, chocolade, abdijbieren, Belgisch bier in het algemeen, Belgisch witloof, spruiten, Belgische kazen, vleesgerechten, …)?
3. Denkt zij nog aan andere immateriële zaken waarvoor België een dossier kan indienen?