Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4725

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 7 oktober 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Wapenvergunningen en -erkenningen - Aantallen - Doel en evaluatie van het systeem Ariadne

persoonlijk wapen
gegevensbank
officiële statistiek
handvuurwapens

Chronologie

7/10/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/11/2009)
24/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4725 d.d. 7 oktober 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens kent aan de gouverneurs een centrale rol toe voor wapenvergunningen en -erkenningen. Graag had ik een antwoord gekregen op onderstaande vragen :

1. Hoeveel wapenvergunningen en -erkenningen werden in 2006, 2007 en 2008 door de gouverneurs verleend aan burgers (opdeling per provincie)? Zijn er reeds cijfers beschikbaar voor 2009?

2. Hoever staat het met de uitbreiding van het geautomatiseerde dossier-opvolgingssysteem Ariadne dat na ontwikkeling in de provincie Limburg ook toepassing zou kennen in de andere provincies ?

3. Wat is het doel van het bovenvermelde systeem Ariadne en hoe wordt het door de diverse betrokkenen geëvalueerd ?

Antwoord ontvangen op 24 november 2009 :

1. Ik wil het geachte lid meedelen dat de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van de economische en individuele activiteiten met wapens (hierna: de wapenwet) tot de bevoegdheid van de minister van Justitie behoort.

Het personeel dat instaat voor de aflevering van de desbetreffende vergunningen en erkenningen is federaal personeel dat door de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken ter beschikking wordt gesteld aan de gouverneurs, maar zowel het wetgevend kader als de richtlijnen die eruit voortvloeien behoren tot de bevoegdheid van de minister van Justitie.

Voor wat betreft de cijfers van het aantal wapenvergunningen en –erkenningen verwijs ik naar de minister van Justitie.

2. De toepassing Ariadne is operationeel in de wapendiensten van de volgende provincies: Antwerpen, Henegouwen, Limburg, Luxemburg, Namen, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. De verantwoordelijken van de wapendiensten van de provincies Brussel-Hoofdstad, Waals-Brabant worden opgeleid en de invoering van Ariadne wordt voorbereid. De wapendienst van de provincie Luik is afwachtend, maar is er een principiële toezegging voor Ariadne.

3. Ariadne is een geautomatiseerd dossier opvolgingsysteem dat als doel heeft dossiers op een efficiënte manier te beheren. Via het systeem is het mogelijk aan dossieropvolging te doen, vanaf het moment van het binnenkomen van een poststuk met betrekking tot een dossier tot op het moment van de beslissing en het afsluiten en archiveren van het dossier. Het gebruik van een dergelijk systeem draagt bij tot het structureren en het uniformiseren van processen in de dossierbehandeling. Op termijn moet het systeem toelaten om vlotte uitwisseling van informatie betreffende wapendossiers te laten plaatsvinden tussen de verschillende provincies. De toepassing laat eveneens toe om standaardafhandelingen zoals automatische briefopmaak en automatische koppelingen met een boekhoudsysteem te maken met het oog op de betaling van retributies. Op termijn wordt getracht om Ariande te koppelen aan het Centraal Wapenregister.

Net zoals bij andere informatiseringprocessen gaat de invoering van Ariadne bij de wapendiensten gepaard met problemen. Zo moeten de gegevens van de bestaande databanken bij de provinciale wapendiensten worden geconverteerd naar bestanden die compatibel zijn met Ariadne en heeft de invoering een impact op de werkprocessen bij de wapendiensten.

Over het algemeen wordt door de wapendiensten bij de provincies erkend dat Ariadne op termijn een meerwaarde zal hebben, maar tegelijk wordt benadrukt dat de link met het Centraal Wapenregister en de mogelijkheid tot het aanleveren van statistieken daarbij belangrijk kritieke succesfactoren zijn.