Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4188

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 26 augustus 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Dienstencheques - Fraude - Controle

bijkomend voordeel
dienst voor arbeidsbemiddeling
fraude

Chronologie

26/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/9/2009)
2/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4188 d.d. 26 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een opinieartikel met als titel ‘Stop de fraude met de dienstencheques’ in De Standaard van 30 juli 2009, doet Herwig Muyldermans van Federgon een expliciete oproep tot de regering om de omvang en de impact van de fraudepraktijken in en door dienstenchequebedrijven te onderzoeken en op korte termijn een debat op gang te brengen met alle sociale partners en bedrijven in de sector om na te gaan hoe deze sector meer en beter kan worden gereguleerd door efficiëntere controles, een actievere rol van de sociale partners en zelfregulering.

1) Welke initiatieven neemt de minister om de omvang en impact van de bovengenoemde fraudepraktijken te onderzoeken?

2)

a) Zal de minister ingaan op de oproep van Federgon om op korte termijn een debat op gang te brengen met de sociale partners en bedrijven in de sector voor efficiëntere controles?

b) Zo ja, welk initiatief zal de minister concreet nemen en op welke termijn zal ze dit voorstellen?

3) Welke concrete voorstellen of maatregelen wil de minister formuleren om efficiëntere controles te bewerkstelligen?

4) Welke voorstellen wil de minister aan de sector voorleggen zodat de dienstenchequebedrijven meer aan zelfregulering zouden doen?

Antwoord ontvangen op 2 oktober 2009 :

De versterking van de controles en de strijd tegen fraude in de sector van de dienstencheques behoren al geruime tijd tot één van mijn prioriteiten. Ik heb het laatste jaar dan ook verscheidene maatregelen genomen die de fraudepraktijken in de dienstencheque-ondernemingen moeten bestrijden.

In maart 2008 werd een werkgroep opgericht onder het voorzitterschap van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) waar de verschillende betrokken inspectiediensten deel van uitmaken. Dit heeft geleid tot directe uitwisseling van gegevens tussen de instellingen onderling en tot beter georganiseerde en gestructureerde controles.

Verder legt de wetgeving sinds kort enkele bijkomende verplichtingen op aan de dienstencheque-ondernemingen. Zo mag de onderneming:

Daarnaast kunnen de ondernemingen die de verplichtingen niet naleven sinds kort ook bestraft worden met strafrechtelijke en administratieve geldboetes.

Ten slotte heeft de RVA besloten om centraal een specifieke detectiecel op te richten om fraude in dienstenchequebedrijven op te sporen. Deze cel is effectief sedert mei 2009.