Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3480

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 11 mei 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Zonnepanelen - Gevaren voor de brandweer - Procedures en initiatieven

zonnecollector
zonne-energie
brandbestrijding
veiligheid van het product

Chronologie

11/5/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/6/2009)
19/6/2009Rappel
15/7/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3480 d.d. 11 mei 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verschillende Vlaamse brandweerkorpsen klagen over het gevaar van zonnepanelen bij de uitoefening van hun beroep. Fotovoltaïsche zonnepanelen blijven onder spanning staan als de hoofdschakelaar van de elektriciteit is uitgezet. Het gaat om spanningen van 1 000 Volt gelijkstroom. Wanneer deze zonnepanelen beschadigd geraken door storm en er sijpelt water in, betekent dit een gevaar. Eveneens wanneer beschadigde zonnepanelen worden bespoten met water, bijvoorbeeld bij een brand.

De brandweerkorpsen vragen dringend om professioneel te worden geïnformeerd over de werking en de mogelijke gevaren van zonnepanelen in een crisissituatie. Op dit ogenblik hebben ze geen weet van een gestandaardiseerde procedure en men vreest dat elk korps eigen initiatieven gaan ondernemen, al dan niet gebaseerd op de noodzakelijke wetenschappelijke kennis.

De problematiek is eveneens gekend bij het Vlaams Instituut voor technologisch onderzoek dat ook in het verleden hiervoor waarschuwde. Ook in het buitenland zijn de hogere overheden mogelijke procedures aan het bekijken. Bijvoorbeeld in Duitsland zou de overheid huizen met zonnepanelen willen uitrusten met een officieel pictogram. Het is misschien interessant dat wij ook de buitenlandse studies hierover onderzoeken.

1.Bestaan er reeds officiële procedures met betrekking tot de omgang met zonnepanelen door de brandweer?

2.Is de geachte minister van oordeel dat de brandweerlui voldoende op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren van deze panelen en de manier waarop ze hiermee moeten omspringen?

3.Bestaan er plannen om hier concrete initiatieven rond te nemen? Welke initiatieven en binnen welke termijn?

4.Heeft hij weet van buitenlandse initiatieven met betrekking tot deze problematiek?

Antwoord ontvangen op 15 juli 2009 :

Het geachte lid vindt hierna het antwoord op zijn vragen.

Verschillende Vlaamse brandweerkorpsen klagen over het gevaar van zonnepanelen bij de uitoefening van hun beroep. Fotovoltaïsche zonnepanelen blijven onder spanning staan als de hoofdschakelaar van de elektriciteit is uitgezet. Het gaat om spanningen van 1 000 Volt gelijkstroom. Wanneer deze zonnepanelen beschadigd geraken door storm en er sijpelt water in, betekent dit een gevaar. Eveneens wanneer beschadigde zonnepanelen worden bespoten met water, bijvoorbeeld bij een brand.

De brandweerkorpsen vragen dringen om professioneel te worden geïnformeerd over de werking en de mogelijke gevaren van zonnepanelen in een crisissituatie. Op dit ogenblik hebben weet van een gestandaardiseerde procedure en men vreest dat elk korps eigen initiatieven gaan ondernemen, al dan niet gebaseerd op de noodzakelijke wetenschappelijke kennis.

De problematiek is eveneens gekend bij het Vlaams Instituut voor technologisch onderzoek dat ook in het verleden hiervoor waarschuwde. Ook in het buitenland zijn de hogere overheden mogelijke procedures aan het bekijken. Bijvoorbeeld in Duitsland zou de overheid huizen met zonnepanelen willen uitrusten met een officieel pictogram. Het is misschien interessant dat wij ook de buitenlandse studies hierover onderzoeken.

1. Bestaan er reeds officiële procedures met betrekking tot de omgang met zonnepanelen door de brandweer?

2. Is de geachte minister van oordeel dat de brandweerlui voldoende op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren van deze panelen en de manier waarop ze hiermee moeten omspringen?

3. Bestaan er plannen om hier concrete initiatieven rond te nemen? Welke initiatieven en binnen welke termijn?

4. Heeft hij weet van buitenlandse initiatieven met betrekking tot deze problematiek?

1. Er bestaan momenteel nog geen procedures inzake de interventies in gebouwen die uitgerust zijn met zonnepanelen.

2. Het Kenniscentrum voor de civiele veiligheid werd op de hoogte gebracht van deze nieuwe problematiek en verzamelt zowel in België als in het buitenland informatie over dit onderwerp. Aangezien het om een relatief nieuw fenomeen gaat, is er momenteel maar weinig literatuur te vinden over dit onderwerp.

3. Daarom wil ik binnenkort praten met de fabrikanten over de mogelijke risico’s, alsook over de manier om deze risico’s te voorkomen en te bestrijden. Op basis hiervan zullen we de brandweerdiensten informeren en hen indien nodig operationele instructies bezorgen, of zullen we een praktische reglementering uitwerken.

4. Bovendien zal ik niet nalaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit vlak in het buitenland, in het bijzonder in Duitsland.

Tot slot wil ik signaleren dat er zich bij mijn weten nog geen enkel ongeval heeft voorgedaan met zonnepanelen en dat de gevaren relatief klein lijken.