BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2015-2016
________
17 juni 2016
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 6-987

de Philippe Mahoux (PS)

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en Federale Culturele Instellingen
________
Facultatief protocol van 18 december 2002 bij het VN-verdrag van 10 december 1984 tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing - Ratificatie door België - Stand van zaken
________
foltering
ratificatie van een overeenkomst
VN-conventie
wrede en onterende behandeling
overeenkomstprotocol
________
17/6/2016Verzending vraag
20/10/2016Rappel
27/7/2017Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 6-987 d.d. 17 juni 2016 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 10 december 1984.

Dat verdrag impliceert dat alle Staten die het hebben geratificeerd, waaronder België, concrete maatregelen nemen teneinde foltering binnen hun grenzen te verhinderen en het verbiedt hen personen naar hun land van oorsprong terug te sturen als ze het risico lopen er te worden gefolterd.

Dit verdrag werd vervolledigd door een facultatief protocol, dat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 18 december 2002 werd aangenomen en op 22 juni 2006 van kracht werd.

Het protocol voorziet in een systeem van regelmatige bezoeken door onafhankelijke nationale en internationale instatnies aan plaatsen waar mensen verblijven die van hun vrijheid worden beroofd, namelijk de nationale preventiemechanismen en het subcomité ter preventie van foltering.

Op 24 oktober 2005 tekende België het protocol en verklaarde “dat deze handtekening ook de Franse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest verbond”.

Het protocol is tot op heden evenwel nog altijd niet door België geratificeerd.

Het is belangrijk om foltering te verhinderen, één van de ergste schendingen van de fundamentele mensenrechten. Kunt u ons, gezien de betrokkenheid van de federale Staat en de deelstaten in het ratificatieproces, de precieze redenen meedelen waarom de ratificatie tot op heden nog niet is gebeurd en welke initiatieven u hebt genomen om daartoe te komen?

Antwoord ontvangen op 27 juli 2017 :

Het protocol kan op dit ogenblik nog niet geratificeerd worden, aangezien het nog niet goedgekeurd werd door alle bevoegde parlementen.

Op federaal niveau hebben mijn diensten nog geen volledig instemmingsdossier ontvangen. Dit dossier wordt op dit ogenblik door de federale overheidsdienst (FOD) Justitie samengesteld. Zodra dit dossier klaar is, zullen de bevoegde diensten bij Buitenlandse Zaken onverwijld de instemmingsprocedure kunnen opstarten.