BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2009-2010
________
23 november 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-5052

de Lieve Van Ermen (LDD)

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen
________
Internet - Hoge tarieven Maatregelen
________
communicatietarief
internet
provider
________
23/11/2009Verzending vraag
25/11/2009Dossier gesloten
________
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1155
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5906
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-5052 d.d. 23 november 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Test-Aankoop lees ik volgende uitspraak van de consumentenorganisatie : "Sinds 2005 hekelt Test-Aankoop de hoge tarieven voor internet in België". “We zijn intussen bijna vijf jaar verder en er is, ondanks het feit dat er herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken werd, niets veranderd. Internet is in ons land nog steeds een pak duurder dan in de ons omringende landen. Volgens de Europese Commissie betaalt de consument in België gemiddeld 44 euro per maand, terwijl dat in de rest van Europa slechts 37 euro is.”

Volgens Test-Aankoop houden vooral de twee grote providers, Belgacom en Telenet – samen goed voor 90 % van de internetaansluitingen – dat gemiddelde hoog. "In vergelijking met 2005 zijn de populairste formules van Belgacom en Telenet zelfs duurder geworden", zegt Test-Aankoop-woordvoerder Ivo Mechels. "En dat kan niet zomaar worden toegeschreven aan de gestegen downloadsnelheid."

Bij een combinatie met digitale TV speelt het gebrek aan concurrentie nog het meest. Alternatieve providers kunnen zich niet op die markt begeven omdat ex-monopolist Belgacom een te hoge prijs vraagt voor het gebruik van zijn netwerk.

Daarom dringt Test-Aankoop aan op een functionele scheiding, waarbij er naast het telecombedrijf Belgacom ook een onafhankelijke netwerkbeheerder komt die alle providers op een gelijkwaardige manier toegang geeft tot dat netwerk. "En dezelfde evolutie zou zich moeten voltrekken op het gebied van de kabel", zegt Mechels. "Daarnaast moet de Staat zijn belang in Belgacom afbouwen, het BIPT (de Belgische regulator voor de postdiensten en telecommunicatie, red.) moet daadkrachtig optreden en de politiek moet overgaan tot actie."

Test-Aankoop heeft, "om die eisen kracht bij te zetten", daarom een petitie gelanceerd op de website www.test-aankoop.be. "Om de publieke opinie te mobiliseren en de politici wakker te schudden."

Volgens Belgacom zou een “functionele scheiding“ in een telecom- en een netwerkbeheerder een slechte zaak zijn voor de consument. Dat zou de sector "verlammen en de concurrentiële druk doen afnemen". Steeds volgens Belgacom betaalt een "gemiddelde internetklant" in ons land vandaag 33 euro en niet 44 euro. De prijzen zijn volgens het bedrijf in vier jaar met een derde gedaald.

Graag had ik van de minister het volgende vernomen:

1.Wat kan worden gedaan aan de hoge internetprijzen? Is de minister hiervan op de hoogte?

2.Welke maatregelen zal hij nemen om een gezonde concurrentie op de internetmarkt te stimuleren?