Vlaamse geldboetes kilometerheffing kunnen ook in Wallonië en Brussel worden geïnd

8/3/2017

Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat de Vlaamse decreetgever personeelsleden van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest kan machtigen om Vlaamse administratieve geldboetes inzake de kilometerheffing te innen.

Bij een overtreding van de Vlaamse regelgeving inzake de kilometerheffing kan een administratieve geldboete tussen 50 euro en 1.250 euro worden opgelegd. Op het grondgebied van het Vlaamse Gewest kunnen die geldboetes worden geïnd door personeelsleden van het Vlaamse Gewest, op het grondgebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest door personeelsleden van die gewesten (artikel 10, § 1, van de Vlaamse Codex Fiscaliteit).

Is de Vlaamse decreetgever echter wel bevoegd om personeelsleden van andere gewesten te machtigen Vlaamse administratieve geldboetes te innen? Over die vraag buigt het Grondwettelijk Hof zich in zijn arrest nr. 30/2017.

Exclusieve territoriale bevoegdheidsverdeling

Het Hof herinnert vooreerst aan het beginsel van de exclusieve territoriale bevoegdheidsverdeling. Dat beginsel houdt in dat het onderwerp van een regeling die een gewestwetgever uitvaardigt, moet kunnen worden gelokaliseerd binnen het gebied waarvoor hij bevoegd is, zodat iedere concrete verhouding of situatie door slechts één enkele wetgever wordt geregeld.

Dat is hier wel degelijk het geval, zo oordeelt het Hof. Het betreft immers overtredingen die op het grondgebied van het Vlaamse Gewest plaatsvinden. De machtiging aan de bevoegde personeelsleden van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest om, namens en voor rekening van het Vlaamse Gewest, de administratieve geldboetes te innen naar aanleiding van een wegcontrole op hun eigen grondgebied, situeert de bestreden maatregel niet buiten het grondgebied van het Vlaamse Gewest.

Geen verplichting om mee te werken

Een overheid mag personeelsleden die tot een andere overheid behoren, niet zonder de toestemming van deze laatste ertoe verplichten hun medewerking te verlenen aan de uitvoering van het beleid van die eerste overheid. Dat gebeurt hier ook niet, verklaart het Grondwettelijk Hof. Het Vlaamse decreet verplicht de personeelsleden van de andere gewesten niet om hun medewerking te verlenen aan de inning van de administratieve geldboetes opgelegd door het Vlaamse Gewest. Het verleent hun enkel de toelating om dat te doen. Opdat die personeelsleden de Vlaamse geldboetes ook daadwerkelijk kunnen innen, moeten zij daartoe de opdracht hebben gekregen van hun eigen gewestelijke overheid.

Beroep tot vernietiging verworpen

Het Hof verwerpt dan ook het beroep tot vernietiging van het decreet van het Vlaamse Gewest van 3 juli 2015 tot invoering van de kilometerheffing en stopzetting van de heffing van het eurovignet en tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013 in dat verband.