De rol van de Belgische spoorwegen bij de treintransporten en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog

29/03/2024

Op vrijdag 29 maart 2024 organiseerde de Senaat een colloquium over de rol van de Belgische spoorwegen bij de treintransporten en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit colloquium volgde op de publicatie van een onderzoek in opdracht van de Senaat en de Belgische regering hierover.

De aanleiding voor het onderzoek was een resolutie die in april 2019 werd ingediend in de Kamer van volksvertegenwoordigers. In januari 2020 heeft de Senaat vervolgens een overeenkomst afgesloten met het Rijksarchief, waarbij formeel de opdracht werd gegeven om een wetenschappelijk onderzoek in te stellen. Dit onderzoek werd gefinancierd door de Senaat en de federale regering. In december 2023 werd in de Commissie voor Institutionele aangelegenheden van de Senaat door de heer Nico Wouters, hoofd van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma - Rijksarchief), het eindverslag voorgesteld van het onderzoek.

Het eindverslag van het onafhankelijk onderzoek naar de rol van de Belgische spoorwegen bij de treintransporten en de deportatie van Joden, Roma, verzetslui, verplicht tewerkgestelden en andere Belgische slachtoffers vanuit België tijdens de Tweede Wereldoorlog, en alle verdere informatie is terug te vinden op de website van de Senaat.

De opname van het colloquium bevindt zich op het YouTube kanaal van de Senaat.

Fotoreportage

De rol van de Belgische spoorwegen bij de treintransporten en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog
Copyright : Kevin Oeyen - Belgian Senate