Parlementsleden uit heel Europa verzamelden te Brussel voor COSAC

24 - 26/03/2024

COSAC brengt de commissies voor EU-aangelegenheden van de nationale parlementen en een delegatie van het Europees Parlement samen. COSAC is een afkorting van het Franse « Conférence des Organes Spécialisés dans les Affaires Communautaires. » De 71ste plenaire vergadering van COSAC (LXXI COSAC) vond plaats van 24 tot 26 maart 2024 in Brussel. De vergadering werd voorgezeten door Eliane Tillieux, voorzitster van de Kamer van volksvertegenwoordigers en covoorzitster van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden, Gaëtan Van Goidsenhoven, senator en covoorzitter van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden, en Othmar Karas, eerste vicevoorzitter van het Europees Parlement.

Het doel van de COSAC is om parlementsleden van nationale parlementen en van het Europees Parlement samen te brengen om actuele EU-aangelegenheden en kwesties met betrekking tot de rol van de nationale parlementen in de EU te bespreken. COSAC kan conclusies en bijdragen aannemen. Deze zijn niet bindend voor de nationale parlementen.

Het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden stond voor de organisatie van deze vergadering in. Het Adviescomité bestaat uit 10 Kamerleden, 10 Senatoren en 10 Belgische leden van het Europees Parlement.

Op zondag 24 maart 2024 kwam de zogenaamde "Troika" samen, een voorbereidende vergadering samengesteld uit de delegatieleiders van Spanje, België, Hongarije en het Europees Parlement. Na afloop werden zij samen met de andere delegaties verwelkomd in het Paleis der Natie.

Tijdens de eerste themasessie op maandag 25 maart 2024 keken de parlementsleden terug naar de voorbije Europese legislatuur (2019-2024) en wierpen een blik op de toekomst met het strategisch programma van de Raad voor de periode 2024- 2029. De debatten gingen over de strijd tegen 'fake news' tijdens de verkiezingen, de versterking van de Europese Unie en de situatie in Oekraïne. Naast de voorzitters van COSAC, namen Georges Gilkinet, Vice-Eerste Minister en Minister van Mobiliteit, en Icanna Klympush-Tsintsadze, voorzitter van het Comité voor de integratie van Oekraïne in de Europese Unie, aan de debatten deel.

Tijdens de tweede themasessie op maandag 25 maart 2024 debateerden de parlementsleden over het genderbeleid en de vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de parlementen. Het debat werd ingeleid door Marie Colline Leroy, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, Latifa Gahouchi, senator en voorzitster van het Adviescomité voor gelijke kansen voor
vrouwen en mannen, Agnes Hubert, stichtend lid van Gender5+ en professor aan het Europacollege en Maruša Gortnar , hoofd van de afdeling onderzoek en beleidsondersteuning bij het Europees
Instituut voor Gendergelijkheid.

Tijdens de derde themasessie op dinsdag 26 maart 2024 bespraken de parlementsleden het concurrentievermogen en de veerkracht van de Europese Unie. De sessie over strategische autonomie en concurrentievermogen richtte zich op het versterken van vaardigheden en het Europees industriebeleid. Het debat werd ingeleid door Nicolas Schmit, Europees commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten, Thierry Breton, Europees commissaris voor de Interne markt en Marek Hudon, professor aan de Solvay Brussels School of Economics and Management.

Tijdens de laatste themasessie op dinsdag 26 maart 2024 bespraken de parlementsleden de toekomst van de Europese democratie en de rechtsstaat. Het debat werd ingeleid door Didier Reynders, Europees commissaris voor Justitie, en werd gevolgd door een interactieve sessie met Koen Lenaerts, voorzitter van het Hof van Justitie van de Europese Unie, Françoise Tulkens, voormalig rechter en vicevoorzitter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en Arnaud Van Waeyenberge, professor aan HEC Paris.

De conferentie werd afgesloten met de voorstelling van de contributie en conclusies van COSAC.

Meer informatie over de conferentie is terug te vinden op de website van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap.

De vergadering kan opnieuw worden bekeken op het YouTube kanaal van de parlementaire dimensie.

Foto’s zijn terug te vinden op het Flickr-kanaal van de parlementaire dimensie.

Fotoreportage

Parlementsleden uit heel Europa verzamelden te Brussel voor COSAC
Copyright : parleu2024be