COSAC voorzittersvergadering, 15 januari 2024


De parlementaire dimensie van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU is op maandag 15 januari 2024 van start gegaan met de vergadering van de voorzitters van de COSAC. Dit is de Conferentie van parlementaire commissies voor EU-aangelegenheden, met parlementsleden van de 27 Lidstaten, van het Europees Parlement, van de kandidaat-landen en van andere genodigden.

Gaststad voor deze eerste conferentie was Namen, hoofdstad van het Waalse Gewest.

Op de agenda stonden de prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap, de Europese pijler van sociale rechten en de uitbreiding van de EU en de gevolgen daarvan voor haar toekomst.

In haar inleidende toespraak onderstreepte Kamervoorzitster en covoorzitter van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden Eliane Tillieux dat de toekomst van de sociale pijler de toekomst van Europa zelf is. Ze pleitte tevens voor een sterker Europa.

“Het Europese model gebaseerd op waarden wordt sinds de oorlog in Oekraïne bedreigd. Die bedreiging moet de lidstaten ertoe aanzetten om de rangen te sluiten, met nog meer overtuiging dan ervoor.”

Senator en covoorzitter van het Adviescomité Gaëtan Van Goidsenhoven voegde daaraan toe: “We moeten samen proactief werken om de weerbaarheid van de EU in een snel evoluerende mondiale context te garanderen. Laten wij hopen dat net als de  huidige problemen en uitdagingen binnen en buiten de EU ook de mogelijkheden en kansen die de Unie biedt centraal zullen staan in de verkiezingscampagnes.”

Sessie I : Prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap van de EU

Minister Hadja Lahbib schetste de prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU. “Beschermen, versterken, voorbereiden. We moeten de toekomst voorbereiden met onder andere de bespreking van de Strategische Agenda 2024-2029, daar wordt de basis gelegd voor de toekomst van de EU.”

EU-Parlementslid Guy Verhofstadt keek naar de toekomst van de EU. “De democratie in de Europese Unie moet versterkt worden. En de nationale parlementen hebben daarbij een belangrijke rol te spelen.”

Sessie II : Europese pijler van sociale rechten

Het groeiende belang van de Europese pijler van sociale rechten werd belicht door ondervoorzitter van het Europees Parlement Othmar Karas. “Het versterken van de Europese pijler van Sociale Rechten is de beste remedie tegen extremisme.”

Professor emerita Bea Cantillon gaf een analyse van de evolutie van de plaats van de sociale rechten in EU. “Een meer evenwichtige implementering van de Europese Pijler van Sociale Rechten is essentieel.”

Sessie III : Uitbreiding van de EU en de gevolgen daarvan voor haar toekomst
 
Voorzitster van de commissie voor de integratie van Oekraïne in de EU van het Oekraïense Parlement Ivanna Klympush-Tsintsadze: “Door opnieuw te kiezen voor uitbreiding, toont de EU zijn ambitie om een belangrijke speler te worden op het wereldtoneel.”
Professor politieke wetenschappen (ULB) Ramona Coman :"De EU bevindt zich op een kruispunt van wegen, er zijn verschillende mogelijkheden. Meer dan ooit moet er een evenwicht zijn tussen verdieping en verbreding.”

Verdere informatie en foto’s in hoge resolutie van het event vindt u op de website van de parlementaire dimensie van het Belgisch Voorzitterschap.
 
De opname van de vergadering is beschikbaar op YouTube.

COSAC voorzittersvergadering, 15 januari 2024

Copyright : parleu2024be