Portret van Sabine Laruelle onthuld in de Senaat

6/10/2023

Op vrijdag 6 oktober 2023 werd het portret van mevrouw Sabine Laruelle, oud-voorzitster van de Senaat, onthuld in het halfrond van de Senaat.

Dit portret past in een traditie ontstaan in 1850. Dat jaar besloot Charles Rogier, toen kabinetschef en minister van Binnenlandse Zaken, om het portret te laten maken van alle Senaats- en Kamervoorzitters sinds 1831. De voorzitters van de Senaat (en van de Kamer) werden al snel betrokken bij de keuze van de kunstenaar. En dat gebeurt nog steeds zo: na afloop van zijn mandaat als voorzitter van de Senaat, kiest de gewezen voorzitter een portretschilder en wordt het vervaardigd.

Het portret van mevrouw Sabine Laruelle werd geschilderd door Sam Laloux.

Als kind sloot Samuel Laloux zich al op in de garage van zijn ouders om aan de hand van zijn tekeningen en van foto’s van zijn beeldhouwwerken zijn imaginaire wereld vorm te geven. Later zal zijn studie in de beeldende kunsten hem niet alleen de nodige technieken en inzichten in de kunstgeschiedenis bijbrengen, maar vooral ook oog voor de hem omringende wereld.

Net als veel andere hedendaagse kunstenaars, houdt hij de vinger aan de pols: met zijn digitale camera legt hij graffiti, tags, muren en mensen vast die hij tegenkomt in steden als Brussel, Parijs, Lissabon, Barcelona en New York. Van die beelden maakt hij dan heel persoonlijke composities, telkens een spiegel van zijn tijd of een persoonlijke blik op zijn tijd.

Hij ontwerpt platenhoezen en affiches en wordt Vidéo Jockey: zijn beelden-composities worden geprojecteerd als achtergrond voor opvoeringen en voor concerten, zowel pop als klassiek. Kort daarna verschijnen sommige van zijn composities ook op muren, van Antwerpen tot Québec, maar vooral vaak in Namen. Hij maakt graag live monumentale composities, in het bijzijn van een publiek dat toekijkt terwijl hij creëert. Maar hij maakt ook werken op doeken van kleinere afmetingen en combineert daarbij verschillende technieken gaande van sjabloon, spuitverf, acryl, collages tot pleisterkalk enz.

Zijn portret van Sabine Laruelle geeft de voorzitster van de Senaat weer voor een muur, bedekt met graffiti die met een sjabloon zijn aangebracht. De muur is dus niet enkel de achtergrond of het decor voor het portret: hij vormt als het ware de signatuur van de kunstenaar.

Fotoreportage

Portret van Sabine Laruelle onthuld in de Senaat
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat