Lentezitting van de NAVO Parlementaire Assemblee

19 - 22/05/2023

Het Groothertogdom Luxemburg was van 19 tot en met 22 mei 2023 gastheer voor de lentezitting van de Parlementaire Assemblee van de NAVO. Namens de Senaat namen mevrouw Ampe en de heer Demeuse deel.

De zitting bood de deelnemers de gelegenheid belangrijke kwesties te bespreken die van invloed zijn op de veiligheid van het Euro-Atlantische gebied. Dit was de eerste zitting met Finland als volwaardig lid van de Assemblee na de toetreding tot de NAVO op 4 april.

De werkzaamheden begonnen met een buitengewone gezamenlijke vergadering van het Permanent Comité, het bestuursorgaan van de Assemblee, en de Interparlementaire Raad NAVO-Oekraïne (UNIC), een ander orgaan van de Assemblee dat verantwoordelijk is voor de bilaterale betrekkingen met de Oekraïense Verkhovna Rada. De Assemblee bevestigde niet alleen de onvoorwaardelijke veroordeling van de brute en ongerechtvaardigde aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne zonder enige provocatie, maar ook haar onwrikbare steun voor de democratie, onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. 

De zitting vond plaats precies twee maanden voor de top van de staatshoofden en regeringsleiders in juli in Vilnius. Zij zal de balans opmaken van de vorderingen bij de uitvoering van het nieuwe, toekomstgerichte strategische concept van de NAVO en de belangrijke stappen die vorig jaar tijdens de top van Madrid zijn overeengekomen. Tijdens deze zitting hebben de leden van de Assemblee de voor de top van Vilnius opgestelde aanbevelingen aangenomen.

Andere punten op de agenda van de Assemblee waren:

Meer informatie over de NAVO Parlementaire Assemblee is terug te vinden op de website.

Meer informatie over de lentezitting is te vinden op de website van de Assemblee.

Fotoreportage

Lentezitting van de NAVO Parlementaire Assemblee
Copyright : NATO_PA